Wim Hof – ICEMAN

Na první pohled je Holanďan Wim Hof ​​průměrný, přívětivý člověk, přesto je schopen výjimečných činů. Známý je jako „ledový muž“ kvůli jeho schopnosti ovládat svou tělní teplotu v extrémních podmínkách, Ve filmu uvidíte Hofa, jak trénuje respondenty VICE  Matta Shey a Daisy-May Hudson ve své meditační technice ve snaze dokázat, že někdo je schopen cvičením mysli nad hmotou se stejnou úrovní.

Shea a Hudson cestují do Amsterdamu, aby se dozvěděli více o Hofovi a strávili s ním dva týdny a připravovali se na výstup po polské straně Sněžky. Připojují se k treninkové skupině Wima Hofa, kde jsou účastníci trénováni v dýchací technice, která obvykle vede k intenzivnímu emočnímu uvolnění. Hof vysvětluje, že tím, že odemkne tyto podvědomé reakce, nakonec dovolí jedinci znovu získat kontrolu nad svým tělem a tím i svým životem jako celku. „Nemám strach ze smrti,“ vysvětluje Hof režisérovi. „Obávám se, že nebudu žít naplno.“

Otec čtyř dětí, který v roce 1995 ztratil svou manželku, přivolal Hof svůj zármutek do meditativní praxe, která nakonec vedla k jeho tvrzení o světovém rekordu, že zůstává ponořena do ledu téměř 2 hodiny, aniž by se změnila jeho tělesná teplota. Vědci se ptají, jak je to možné, že Hof může mít takovou kontrolu nad fyzickými systémy, které jsou typicky nedobrovolné. Má ve svém těle vyšší hladinu hnědého tuku? Může sám vyčistit určitý hormon? Nebo je to opravdu forma meditace, která mu umožňuje ovládat jeho schopnost vydržet extrémní zima?

Odhodlaný používat své tělo jako druh fyziologické laboratoře, Hof se šťastně podílí na výzkumných studiích, aby poskytl pevný důkaz své schopnosti zmírnit hladinu adrenalinu a imunitního systému. Motivace Hofa k podpoře jeho dovedností s vědeckými důkazy vyplývá z touhy vyhnout se vštěpování falešné naděje v každém. Není to zázračný dělník, ačkoli jeho výkony vytrvalosti se mohou zdát zázračné.

Wim Hof: Iceman je inspirativní profil okouzlujícího a charismatického muže, který je nejen obdivuhodný, ale i relatívnější, i přes jeho nepravidelné schopnosti.

více najdete na webu http://wimhof.cz/

Wim Hof – ICEMAN

Pro mě je chlad Bůh. Vnímám chlad jako ušlechtilou sílu. Pomáhá mi, trénuje mně, přivádí mně zpět k mé vnitřní podstatě. Tak jak to má správně být. A proto chlad nejenom snáším, já ho miluju. Žijeme ve světě, kde je plno falešných léčitelů a nefunkčních alternativních léčebných metod které můžeme praktikovat, Že je v historii velmi vyjímečné, když se objeví někdo, kdo dokáže dělat zázraky a mít to potvrzené vědeckými důkazy.

Wim Hof znovu a znovu popírá zákony logiky. A vždy pod dohledem vědy Drží světový rekord za nejdelší pobyt v ledové vodě, dvě hodiny, bez změny tělesné teploty. Na Mount Everest vylezl pouze v kraťasech, a uběhl maraton v poušti bez jediné kapky vody. Dokonce se mu v laboratorních podmínkách podařilo dokázat, že dokáže pomocí síly svého vědomí odolávat nemocem.

Ale není hříčka přírody. Podle Wima, se takové dovednosti dokáže naučit každý. Musí se jen naučit jeho cvičení, Wim Hofovu metodu. Ta spočívá v kombinaci kontrolovaného vystavování chladu, dechovým cvičením a vědomého soustředění. Každý dokáže dělat věci, o kterých jsme si dodnes mysleli, že jsou nemožné. – Otázka zní: Dokáže to co děláte kdokoliv?

– Ano dokážu to naučit každého a v pokojové teplotě za pouhých pár týdnů. Pomocí relativně jednoduchého cvičení jsou poté lidé schopni vědomě ovlivňovat imunitní systém. Byli jsme skeptičtí, a tak Nás Wim pozval na rychlokurs jeho techniky Abychom zjistili jak jednoduché vlastně je, stát se superčolověkem.

O DVA TÝDNY DŘÍVE

Poprvé jsme se s Wimem setkali na jeho hausbótu v Holandsku. Tam celý štáb začal učit základy otužování. Jelikož jsme vyrůstali v novém tisíciletí, jsme přirozeně skeptičtí vůči všemu co přečteme na internetu. Proto abychom Wimovu metodu otestovali, musíme se vzdát pochyb, protože žádný skutečný zázrak se nemůže uskutečnit bez špetky víry. V tomhle případě má mít zázrak podobu výstupu na zmrzlou horu Sněžku na polských hranicích pouze v kraťasech.

Naše cvičení začalo na Amsterodamských kanálech. – Takže tím že oni nebudou trénovat, tak sou v podstatě nahraný žejo? – Jo, i celé natáčení. Začneme s dýcháním a vy zjistíte, že cítit to znamená chápat to. A potom můžeme dohledat veškerou vědeckou dokumentaci a statistiky a srovnání. Nebudeme to potřebovat, protože to ucítíte. My jsme průkopníci. A hluboký nádech… A pokračuj. Nemysli, jen to prociť. Začne se ti motat hlava.

Wim nás měl naučit, jak odolávat chladu jako on. Nejdřív nás Wim nechal minutu zhluboka dýchat, a vdechovat víc vzduchu, než vydechujeme. Pak řekl, ať po výdechu zadržíme dech. Za použití jeho techniky, jsme vydrželi nedýchat mnohem déle než normálně. Nevěděl jsem přesně co se to děje, ale moje tělo se začalo chovat jako nikdy předtím. A dost mě to vystrašilo, ale zároveň jsem byl velmi zvědavý, kam mě to celé zavede. Bylo to jako kdybych prodělával nějaký druh puberty, ale místo dospělého se ze mě stával superčlověk.

První cyklus 2:17 pro Matta. Je to šílený co? Něco se tam děje viď? -Co ty? – Ja jsem přestala, protože jsem chtěla poslouchat, ale ještě jsem byla vpohodě. – Ok, dobrý! Celé moje tělo tak nějak brnělo, a když si řekl, abysme přestali dýchat, tak sem měl pocit že vůbec dýchat nepotřebuju. Bylo to úžasný. Kdo si? Co jsi zač? Proti tomu co si dokázal, se nedá argumentovat, dokázal si to co nikdo jiný před tebou. Ale v historii existovaly stovky lidí, kteří tvrdili, že dokáží dělat zázraky tím že kontrolují své vědomí pomocí meditačních cvičení a dechu. V čem jsi ty jiný? Je to tím, že si první kdo to doopravdy dokáže? Ne rozhodně nejsem první kdo to dokáže. Ale jsem první, kdo k tomu přivedl vědu. A díky tomu tomu lépe rozumíme.

– Jaký byl tvůj život, než se z tebe stal Sněžný Muž? – Byl sem otec čtyř dětí. A vychovával jsem je sám. To proto že si moje žena v roce 1995 vzala život. – Takže tenhle smutek tě motivoval k tomu hledat? – Jo, smutek je mocnej spouštěč. Já jsem svůj Mír našel v dechových cvičeních a plavání v ledové vodě. Chlad je nemilosrdnej, ale spravedlivej. Takže Wim mi právě řekl abych se svlíkl do trenek, to nemůže být dobrý znamení. – To asi znamená že půjdeme do vody. Wim už je bez trika. – Jo, nahatej strachy. – Prej nahatej strachy. Tak jo dem na to! – Přesně tak. Pusť přírodu do svýho nitra. – Páni Tancujeme kámo! DEJCHEJ VOLE!

Tak tohle je chladná prosincová Amsterodamská voda. Pokračuj, tiše to pozoruj a buď jen svědek. Jde ti to výborně. Vše se děje přesně tak jak má. – No vidíš. OK, Daisy teď ty. – Mám pocit že když se uvolníš, můžeš tam zůstat jak dlouho chceš. Jako tenhle blázen. Koukněte na toho blázna. Tak a teď musí do vody i naše producentka, protože s námi poleze na Sněžku.

– Tak hodně štěstí Daisy. – Můžeš klidně do vody. Přesně tak, pomaloučku. Jo lidi říkaj že sem blázen. A možná že i sem, ale ne kvůli mým dechovým technikám. A ne kvůli mému plavání v ledové vodě. Ani ne kvůli absenci strachu v extrémních podmínkách. Když jsem vlezl poprvé pod led, bodala voda jako jehly. Vnímal jsem ji jako obrovský ostrý diamant. Po 35 metrech jsem ztratil zrak. Zamrzla mi sítnice. Vůbec nic sem neviděl. A samozřejmě sem nemohl dýchat. A pak se moje vědomí přeplo do jinýho režimu. Má to co dočinění s přežitím. Nebojím se smrti. Bojím se toho že jsem nežil naplno.

Pokud žiju naplno, smrt mě nezajímá, protože žiju. Není to jen o překonávání rekordů, Wimova mise je použít své tělo jako laboratoř, abychom revolucionizovali naše pochopení fyziologie. V roce 2011 byl Wimovi do žíly vpraven bakteriální endotoxin. Pokus, který vyzývá naše chápání nervového systému, v normálních lidech vyvolává silnou imunitní reakci v podobě třesu, nevolnosti a bolesti hlavy. Ale ne u Wima, zdá se, že je nějakým způsoben schopen ovlivnit reakci imunitního systému tím, že jeho tělo vytvořilo vysokou hladinu adrenalinu. To naznačuje, že jeho lze pomocí jeho metody ovlivnit imunitní systém vědomou myslí.

Vědci si mysleli, že je Wim jen hříčka přírody, proto aby potvrdili tuto hypotézu, provedli stejný pokus se 12 subjekty, které Wim vytrénoval v Polsku. Se stejným výsledkem. Běžně je velmi obtížné ovlivnit hladinu adrenalinu pouhou silou vůle. Adrenalin je vytvářen autonomní nervovou soustavou. Autonomní znamená, že není ovlivnitelná vědomou myslí.

Pokud budete na ulici přepadeni a okradeni, váš srdeční tep bude během pár sekund 160 úderů za minutu a budete mít zvýšený krevní tlak. Ale pokud vás teď požádám, aby jste zvýšili srdeční tep, nepovede se vám to. To nemůžete vědomě ovlivňovat. S Wim Hofovou metodou jsme však dokázali, že byl schopen zvýšit svou hladinu adrenalinu na velmi vysoké hodnoty. Dokonce i vyšší než mají lidé, kteří poprvé skáčí Bungee Jumping. To je něco, co jsme dříve považovali za nemožné.

Pokud se naučíme ovlivňovat vůlí náš imunitní systém, mohli bychom potenciálně léčit poruchy imunitního systému, kde je imunitní systém přehnaně aktivní. Jako například u Crohnova choroby a Revmatoidní Artritidy. Ale zdálo se, že si Wim myslí, že jeho metoda funguje na vše. A to ve mě vzbudilo pochybnosti. Byl s to prokázat že může pomoct každému, včetně lidí s rakovinou. A tak nás pozval na večeři s jeho přítelem. Rene Gude je známý vědecký filozof. Ten začal dělat Wim Hofovo cvičení, po tom co mu doktoři dali dva měsíce života.

ŘEDITEL MEZINÁRODNÍ ŠKOLY FILOSOFIE – RENE GUDE

– Nemyslím si, že je Wim nějaký šarlatán, a ani ho tak nevnímám. Rád bych předešel tomu, že si lidé budou myslet, že se za týden vyléčí z rakoviny. To bych nerad. Ale odehrávají se tu velmi zajímavé věci. – Tohle je nejmodernější vědecký výzkum, ještě všemu plně nerozumíme ale vidíme, že tu jsou výsledky, které stojí za to zkoumat. – Ano, věda testuje, jestli je imunitní systém je automatický, nebo zda se dá ovlivnit v naději, že nemoci způsobené ochablou imunitou odezní.

A výsledky jsou slibné. Slibné, sám se divím že to takhle popisuji. Vše co Wim dělá má vědecký základ, ale jistě víra ve Wima a přírodu a sebe samotné je velmi klíčová součást toho co Wim lidi učí, aby pak mohli dělat věci jako on. Ve chvíli, kdy postavíte cvičení na první místo, pochopíte rozdíl mezi náboženstvím a spiritualitou, a věda pak pouze poskytuje vysvětlení. Náboženství, spiritualita a věda tu zkoumá něco co je pro nás rozhodně prospěšné. Trénuj svoje tělo člověče.

Co pro vás toto cvičení přineslo jako pro člověka? Nepřesvědčí mě jen tak něco, ale vždy se snažím najít alespoň něco, co mi dodá aspoň trochu kontroly na touhle z*urvenou situací. Víš, když ti řeknou že ti zbývají dva měsíce, cítíš se hodně bezmocně. Možná je to podobné jako s tím autonomním imunitním systémem. Sám bych byl rád trochu autonomní. A pokud tu je něco co se dá dělat, a zdá se že je to skutečné a cítím se díky tomu lépe… Je to… Je to… – Je to velmi uspokojující – Je to velmi uspokojující.

Prosím nedovolte, aby si kdokoliv kdo uvidí tento program myslel, že se něco naučíte ovládat, vylezete na horu a porazíte rakovinu. Nemám rád tyhle řeči o boji s rakovinou, ale pokud se dostanete ke cvičení, které můžete pochopit a trénovat a můžete se díky němu cítit lépe. Vrátí se vám jistý druh kontroly nad situací, a to se mi moc líbí. Co kdyby se teoreticky stalo, že by z laboratoře přišly výsledky, které by vyvrátily tvojí metodu jako nějaký trik s adrenalinem. A že tvoje metoda ve skutečnosti nefunguje. – Co by si pak dělal? – Nevadilo by mi to, chci aby to bylo vše vědecky podložený. A nechci nikomu dávat žádnou falešnou naději! Takže já podporuju vědu. Ale ten, kdo má zájem o přirozenou metodu, ke které člověk potřebuje pouze odhodlání, nemusí dál hledat. Během pouhých pár dní budeš schopnej jít hluboko do sebe, a naučíš se ovládat imunitní systém, kardiovaskulární systém, hormonální systémy, svalovou soustavu a autonomní nervovou soustavu. Tohle všechno, jen když se naučíš využívat svou vnitřní sílu, kterou máme všichni. V další fázi našeho tréningu jsme odjeli do Polska, abychom trénovali na výstup na Sněžku pouze v kraťasech, aniž by jsme prochladli. V Amsterodamu jsme okusili tréning se Sněžným Mužem, ale abysme opravdu pochopili to čemu Wim říká „chladná tvrdá příroda“, pozval nás Wim sem, na úpatí hory Sněžky v Polsku. Tady trénuje všechny své velké skupiny, včetně té, která později podstoupila laboratorní testy s endotoxinem, ve kterých potvrdila schopnost potlačit imunitní systém. Kontrola! Žádnej hokus pokus. Je to váš dech, je to pod vaší kontrolou. Nikoho jinýho, žádný bla bla, je to jen vaše. Prostě to udělejte. Rychleji! OK, odpočítáváme! 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Výdech a zádrž. To je ono, to je ono. Je hodně zvláštní bejt v místnosti plný lidí co maj stavy z toho že dýchaj. V rukou máte takovej zvláštní pocit lechtání a v celým těle cítíte vibrace. A pak jste jakoby v euforii. Aspoň tak sem to měl já, tys brečela žejo? Jo! Já to měla úplně divný, ruce se mi zasekly v týhle poloze a nemohla sem s nima hýbat a pak jsem jen brečela a nemohla přestat. Nebyla sem ale smutná, prostě to jen vylezlo na povrch. Nechci aby to znělo jako klišé, ale vzpomínám si, jak sem si uprostřed dýchání říkal: „Sem tak štastnej! Chci jen vstát a všechny vás tu obejmout! Všechny vás miluju! Hádám že takhle se z vás stane hipík. Bylo úžasný vidět reakce těch lidí tady. Jak lidi obvykle reagujou na takovou zkušenost? Díky tomu co děláme se dostáváme hluboko do fyziologie. Za běžné uvažování. A jak se zdá, lidé často brečí, nebo vybíjí vztek. Cokoliv je schované hluboko v mysli se díky technice vynoří. Takže je to asi dost podobné k tomu když se u psychologa vyrovnáváme s nějakým traumatem. Nepotřebujeme psychoterapii. Doprdele s ní. Stačí dýchání. Stačí si uvědomit kontrolu, kterou vevnitř všichni máme, a spojit se znovu s tělem. Tentokrát máme možnost se toho všeho zbavit. Všichni říkaj že životu neporučíš, a takovej je osud a to je můj úděl. Jebat osud. A jebat i úděl a podobný věci. Ne! Teď se učíme ovládat svoje štěstí, zdaví a sílu. A to neni žádná filosofie, ani žádná sekta, to je chemie. Setkal si se někdy s někým opravdu negativním, kdo nevěřil tomu co se tu děje? – Jo na to mám výbornej příklad. Scott Carney je investigativní novinář co přijel z ameriky, aby vyvrátil to co tu děláme. Že prej sem šarlatán a tak. Dva dny nato byl přesvědčenej, že to co dělám je opravdový. A po dvou dnech s náma stál v kraťasech na Sněžce, a teď chce o tom psát knihu a přivést to do ameriky. Utvořte velkej kruh. Velkej! Možná to chvílema vypadá jak náboženský obřad, ale když dostatečně dlouho hyperventilujete, je normální pociťovat euforii a svalové tiky. O to složitější je pochopit, že vám to nějakým způsobem umožní stát hodinu v mrazu. Možná za to může, podobně jako u reakce imunitního systému, zvýšená hladina adrenalinu. Ale ať už je to nějaké prastaré tajemství lidské fyziologie nebo hrubá síla otužování a vědomého soustředění, zdálo se že Wimova metoda funguje. Moje podezření že tajemství je v síle charisma samotného Wima. A jen jeho samotná přítomnost nám umožňuje dosahovat věci, které by jsme běžně nezvládli. Vaše pozornost se dostává do hloubek vaší mysli a i když to zní dost divně, ve chvíli kdy to zažijete, je to strašidelné a úžasné zároveň. Nevím kde sem byla, ale byla sem pryč. A měla sem vize a ani sem si nebyla vědoma toho že křičím. Bylo to vážně úžasné. Je to prostě něco co ani nevíme že máme. Na východě to znají ,je to zakořeněné v jejich kultuře. Na západě se to musíme učit. Osvícení je jistá forma štěstí a zdraví. A není to tak daleko jak si lidé myslí. Já měl asi před 10 lety něco čemu se říká Crohnova choroba. Utratil sem tisíce dolarů na různé detoxy a alternativní „New Age“ metody. To co dělá Wim Hof je výzkum se spoustou vědců, kteří provádí moderní lékařský výzkum. A pak ho vidíte dvě hodiny sedět v ledu, jak překonává světový rekord. – Co to tu děláš? – Plním pochodně, protože pak půjdeme k vodopádu, bude to jako v pohádce. Wimova metoda by se nikdy tak nerozšířila, pokud by nebylo jeho syna Enahma, který z pro Wima vytvořil internetovou stránku, aplikaci a ze jména Wim Hof udělal světovou značku. Když sem byl v Tanzanii tak sem volal Enahmovi a říkám mu. Enahme Enahme, ať hledám jak hledám, tak ani v těhle odlehlých končinách nemůžu najít takovýho blbce jako si ty. Si pořád největší blbec co znám.

ENAHM HOF – WIMŮV SYN

Wim Hofova metoda ještě před čtyřmi lety neexistovala. Byl to trik co umí jen Sněžný Muž a nikdo jiný. Sněžný Muž byl superhrdina, nadčlověk, nikdo nedokázal to, co Sněžný Muž. Wim Hof je člověk jako každý jiný a už si svou slávu vydobyl, aby celému světu ukázal, že lidé dokáží mnohem víc, než si myslí. A to mi přišlo jako nádherná věc. A proto jsem začal budovat zázemí, a teď jsme tam kde jsme. Už jako dítě jsem viděl věci, co s lidmi dokáže dělat. – A tak jsem mu věřil. – Kolik z toho co se stalo, se dá přisuzovat tragédii v podobě smrti vaší matky? Tam to celé začalo, protože moje máma měla psychickou nemoc. Podle doktorů měla jedenáct osobností a nikdy se o nás moc nestarala. Vždycky se o nás staral jen táta. Nacpali do ní prášky, aby jí dostali mimo společnost, a ona spáchala sebevraždu. A to byl začátek toho, kdy táta začal hledat odpovědi na otázky typu: Kde se berou všechny problémy? A tak začal hledat výzvy. Víš, když sám nemáš odpověď, a nemá ji ani nikdo jiný, musíš si odpověď najít sám. Vím odkud kráčím. Přicházím z údolí. To údolí je jako trauma. Skočila z osmého patra. V tom spočívá můj smutek. K smrti sem ji miloval, ale svět je obrovský a nezajímají ho přirozené věci. Svět zajímají peníze. Je velmi těžké překonat zavedené názory, ale pracujeme na tom. Takže časem to přebere věda, a my to dokážeme. Všichni se připravují na tenhle nenáboženský obřad. Mají v rukou pochodně, které představují vnitřní oheň a vlezou do vody. Jo možná to vypadá trochu jako sekta, ale jak už sem říkal, nemyslím si že je tohle nějaký kult. Ale Wim je taková osobnost, že kdyby nám dal vypít nějaký jed, byl bych první kdo ho vypije. Pět. Čtyři. Tři. Dva. To je ono. Jedna. To je ono, úplnej nádech. A výdech. – Já tě uložím. – Miluju když mě někdo ukládá. – Jsme tak roztomilí. Skupina už odjela a Já s Daisy jsme zůstali s naším osobním trenérem, Sněžným Mužem. Před naším výstupem na horu Sněžku budeme potřebovat všechnu pomoc navíc. – To bylo fakt divný. To bylo zatím nejdivnější co jsem zažila. – Jo, po nějakým čase se dostaneš takovejm bílem halucinacím. – Ale to může bejt jen nedostatkem kyslíku, a nevím jestli to je zdravý. – Hm, možná. Tady je vrchol, na který zítra ve sněhu a mrazu polezeme. Jen v kraťasech. Tady sem byl kdysi, když sem lezl na Everest. Až sem sem vylezl v kraťasech. 5200m, pak 5800m, 6400m, 6700m, 7500m, 7700m. – Byl sem až tady. – Vylezl na Mount Everest v šortkách. Co si v životě dokázal ty? Právě jsme dokončili zábavnou část Wim Hofovy metody, kde jsme dělali dechová cvičení a hihňali se. A teď je čas na tu část kterou nemá nikdo rád, což je vysvlečení do plavek a skákání do ledové vody. Tahle voda teče, takže nezamrzne, ale teplota je rozhodně pod nulou. To znamená že tohle je ta nejchladnější voda, jakou v životě zažiju. To je síla! To je ledový. Právě jsme vylezli z vody a nedá se ani popsat, jak ledová byla. Byla to ta nejstudenější voda co jsem kdy zažil. Ani necejtim prsty na nohou. Každej můj prst má pocit, že vedlejší prst je cizí objekt. Protože v nich nemám žádnej cit. Dostanete se do stavu „Uteč nebo Bojuj“. Musím se odsud rychle dostat. V takovým prostředí by lidi neměli být. – Mám vzít vodku a limonádu? – Jo jasně! Pojďte. – Nevíš nic o Polsku. Jak je vidět tak máš svůj úkol, na kterém pracuješ. Ale musím se zeptat, není to taky trochu o tom že se pak můžeš chlubit tím, že si vylezl v šortkách na Everest? Pokud můžu, vždycky to zmíním. Mám hodně světových rekordů, ale málo z nich mi dalo vnitřní pocit míru a uspokojení. Moje neposednost je zakořeněná hodně hluboko. A nevytvořil sem ji já, ale dal mi ji sám osud. A tak na tom musím pracovat. Dokud nenajdu mír a ten pocit nezmizí, budu v tom pokračovat. Myslím že to divadlo, které tady hrajeme, je postavené na tom, jestli jsme zdraví. Když si zdravej, elektromagneticky, tak si schopnej vnímat energetické pole kolem svojí hlavy. Vidíš, teď zase děláš tu věc, kdy něco vysvětluješ a vkládáš do toho krásný metafory a já sem připravenej tě mít za svýho vůdce. A pak řekneš něco, co vůbec nechápu. – Jaký elektromagnetický pole? – To je jen nervový systém. Ten vpodstatě vysílá elektrický signály. – Ok to chápu. – A pokud nejsi rozbitej, tak máš kolem hlavy krásný elektromagnetický pole. – Mám nějakou auru? – Jo jasně. – Vážně? Jak vypadá? – Počkej moment. Už to přichází! Už to přichází! Di do prdele! Celou dobu ji tam máš. Ty si král, ona je královna! A to je všechno! Odvedli jste dnes dobrou práci. A zítra to bude ještě lepší. Volá nás matka příroda a ta říká, že vás musím uložit ke spánku. Díky situaci, ve které jsem byl bezmocný. Díky smutku a emocem teď mám moc . A já ji chci vzít a chci vědecky dokázat, že depresím a skoro všem nemocem se dá předejít. Jsme schopni zabránit, aby se v těle rozvinuly tím, že vytvoříme přímé spojení s naší vnitřní podstatou. A to spojení vede hlouběji, než sme si kdy mysleli. Já světu ukážu, že nikdo nemusí být bezmocnej. A že každej v sobě má sílu ovládat vlastní tělesné systémy. Právě jsme v té ledové vodě strávili jednu celou minutu. A nejbláznivější na tom je to, že uvnitř cítím teplo. To bude asi ten adrenalin. Konečně to chápu. Chápu to. Tím že tam stojíš a necháš, aby se tě zmocnil adrenalin, přestaneš cítit chlad. Klidně bych tu vydržel déle. Ale nebudu to zkoušet, protože by mě to mohlo zabít. V tuhle chvíli jsme tady, v 750 metrech. Odsud půjdeme do 1400 metrů na Kopu. A z Kopy vylezeme na Sněžku. A je zima. Takže budeš potřebovat všechno, co ses učil Matte. Nemysli. Prociť to. Věř svému tělu že to zvládne. A budeš vpohodě. A díky tomu si dokážeš že ti zvládneš. Pokud jste někdy chtěli opravdový test Wim Hofovy metody, tady ho máte. – Když se dostatečně soustředíte, sníh začne vypadat jako písek, a máte pocit že jste na pláži. – Přesně tak, to je ono. – A jste díky tomu schopni postavit se živlům. – Jo, protože je tu trochu chladno. Má to svoje pravidla. Co dělám je to, že vdechuju víc kyslíku než potřebuju, a vydechuju jen zvolna. To dělám 5x a poslední vdech zadržím kyslík v hrudníku, krku a hlavě. A to vytváří buď opravdové, nebo jen iluzorní teplo. A pak vydechnu. A tímhle způsobem vylezeme celou horu. Sakra. Moje mačky. Lehká krize s mačkama. Existuje několik teorií, jak Wim dělá to co dělá. První je, že má v těle větší množství hnědého tuku. Což je teplo vytvářející tkáň. Podle výzkumů mají lidé pracující v chladu větší zásobu hnědého tuku. Takže je možné, že je Wim schopen manipulovat s množstvím hnědého tuku v těle díky jeho otužování. Další teorie říká, že je schopen pomocí vůle, dechu a vystavení chladu, vyplavit hormon Noradrenalin. Ten mu pak pomáhá překonat chlad a nemoci. Jiná teorie říká, že využívá jistý druh Tummo meditace, díky které utiší mysl, a metabolismus pak má víc energie na tvorbu tepla. Pravděpodobně je to kombinace všech třech věcí, a ještě nějakého dosud nepopsaného fyziologického mechanismu. Ale Wim sám to bere o krok dál a říká, že za pomoci jeho metody lze jít hluboko do vědomí těla, a přímo kontrolovat autonomní nervovou soustavu a imunitní systém. Byl jsem pod drobnohledem vědců, kteří mě testovali a viděli úžasné výsledky. Pak ale řekli, ale ty jsi Sněžný Muž, pouze jeden pokusný subjekt. A já jim řekl že to, co umím já, dokáže každý. Stačí pouze začít dělat Wimovu techniku a můžete vůlí ovlivňovat hladinu adrenalinu v těle. Hormony zodpovědné za stres jsou schopny ovlivňovat imunitní systém. Existuje mnoho chorob, které jsou ovlivněny imunitním systémem, a bylo by velmi zajímavé, kdybychom byli schopni ovlivňovat reakce imunitního systému. Pokud bychom byli schopni ho potlačit, mohlo by to hodně lidem pomoci. – Jaký to byl pocit, když vědecká komunita konečně uznala, že to co děláš je skutečné? – Brečel sem. – Vážně? – Víš jaké to je když se žena, kterou hluboce miluješ zabije? To nemůžeš pochopit. Prostě to nemůžeš pochopit. Si úplně bezmocnej. A pak konečně, protože si všude hledal jak utišit ten zármutek, dosáhneš uznání od vědců. To je ta chvíle, kdy tě to zlomí. Kdy se ti uleví a spadne to z tebe. A ty můžeš v klidu brečet. Koukej na ty mraky! WOW! Svatá Matko! – Je tu hezky co? – Je neuvěřitelné co tělo dokáže, když se přiblíží svým limitům. – Ano, je to naše přirozená schopnost. Právě jsme překročili Českou hranici, a chystáme se vylézt na nejvyšší horu v Česku. Jen v kraťasech. – To je ono chlape! Až nahoru! – Jak se cítíš? – Cítím se výborně, jsem zpátky doma. Jeden z důvodů, proč bylo pro Wima tak složité přesvědčit vědeckou komunitu o svých schopnostech, je protože je v rozporu se současným lékařským poznáním.

Wim přišel na způsob, jak ovlivnit imunitní systém bez použití léků. A to by mohlo mít obrovský dopad na způsob léčby autoimunitních nemocí. Jestli je možné pomocí této metody skutečně léčit nemoci, musí být ještě vědecky ověřeno, a může trvat roky, než si uvědomíme všechny dopady Wim Hofovy metody. Sami jsme za Wimem přišli s koňskou dávkou skepticismu, ale jen o pár dní později jsme vpohodě vylezli v mrazu na horu, pouze v šortkách. Wim dává lidem možnost převzít trochu kontroly nad svou myslí a tělem, a to může být pro lidi s depresí nebo nemocné skutečně nedocenitelné.

– Co je poslední fáze tvé mise? – Poslední fáze je vrátit se ke smutku. Zpátky k lásce, ztracené lásce. Chtěl bych světu vrátit lásku. Láska se skládá ze štěstí, zdraví a síly. Pokud z tebe vyzařuje dobrá energie, protože jsi zdravej, štastnej a silnej, tak je to láska! Takže moje mise je Láska! Dejchej! Je to zadarmo! Je v tom život! Je to dobrý! Nadechněte se. Pokud se potřebujete nadechnout, dýchejte. Nechte se tím unášet. Je to přírodní droga.

Pro více informací navštivte www.wimhof.cz a fórum na redditu WimHofovaMetodaCZ