Schwejking

Švejk je dílo českého spisovatele Jaroslava Haška a lze říci, že Švejk je dnes slavnější, než jeho tvůrce. Kniha „Dobrý voják Švejk“ byla přeložena do více než 50 jazyků a je zařazena mezi 100 knih „The New York Public Library’s Books of the Century“.

Dobrý voják Švejk, je slavný charakter světové literatury, typu Forrest Gump první světové války. Ačkoli je oficiálně prohlášen za idiota, zdá se, že je mnohem inteligentnější a moudřejší než habsburští úředníci. Kde je dnes Švejkův duch? Když půjdete na východ, lidé stále čtou knihu, citují ji a někdy i švejkují.

Během natáčení jsme na tento fenomén narazili v mnoha ohledech. Nejen že jsme mluvili s politiky jako Vladimír Špidla, nyní ex-premiér ČR a komisař ES v Bruselu, ale také s lidmi na ulici a odborníky Švejkology..

Hašek, tvůrce Švejka, měl 30. dubna 2005 své 121. narozeniny . A tak jsme byli slavit toto výročí. Také jsme oslavili vstup do EU, což byla ve skutečnosti větší událost ve stejný den. Cestou inspirovanou cestou v knize, animací a rozhovory, jsme Švejka a jeho tvůrce Haška oživili. Jeden z odborníků říká o Švejkovi: „je kaleidoskopem života“.