Offline is the new luxury

Být online po celou dobu a všude. Zní to skvěle, ale má své nevýhody. Jak se digitální sítě uzavírají, existuje méně míst, které byste opravdu měli být na vlastní oči. Být offline se stává luxusem. Kde můžete být offline?

Jsme připojeni k internetu i v našich ložnicích. Je to ambice společností jako Google a Facebook spojit celý svět, abychom mohli být online po celou dobu a všude. Google posílá balónky na obloze nad Srí Lankou a poskytuje ostrovnímu státu měsíc zdarma Wi-Fi. Na zemi stále více a více zařízení komunikuje prostřednictvím tzv. Internetových věcí. Budeme se stát „skleněnými občany“ v průhledném domě, spojeném po celý život s bezdrátovým intravenózním kapáním a vysledován všude přes naše smartphony. Co to znamená?

Malá, ale rostoucí skupina lidí se rozloučí s celoživotní připojitelností. Hledají způsoby, jak udržet kontrolu. Co se od nich můžeme naučit o životě v digitální éře? S: Paul Frissen (politolog), Sherry Turkle (psycholog MIT), Evgeny Morozov (internetový kritik) a Birgitta Jonsdottir (hacker a zakladatel Pirate Party)

© VPRO Backlight květen 2016
Kredity: Režie: Bregtje van der Haak
Výzkum: Tijl van Hillekom, Wiesje Kuijpers, Marijntje Dentersová
Výroba: Jeroen Beumer Uvedení do provozu
Redakce: Marije Meerman, Doke Romeijn
Anglické, francouzské a španělské titulky: Ericsson.