Money, happiness and eternal life – Greed

Mohou peníze a moc někdy udělat radost? Kolik je toho dost? Naše neustálá touha po více je součástí naší lidské přirozenosti.

Někteří ji nazývají užitečným dědictvím evoluce, jiní chybou v lidském genetickém make-upu: Starý smrtelný hřích chamtivost se zdá být více než všudypřítomná. Proč nemohou lidé dostat dost, kde je tato sebeúspěšnost vedoucí – a existují nějaké cesty z tohoto bludného kruhu uspokojení?

„Lidé mají rádi spoustu věcí, protože jim to dělá pocit, že žijí navždy,“ říká americký sociální psycholog Sheldon Solomon, který věří, že dnešní materialismus a konzumerismus budou mít katastrofální důsledky.

Každý, kdo nedosáhne své touhy v tomto věku ega, se považuje za poraženého. Ale s více než 7 miliardami lidí na Zemi jsou důsledky této nadměrné spotřeby zdrojů již jasné. Není to zneklidňující stav naší planety dost důkazem toho, že „Program Greed“, který nás přiměl k toužit po vlastnictví, postavení a moci, se blíží ke konci? Nebo je hledáním stále častěji nepostradatelnou součástí naší přírody? Začali jsme hledat podstatu chamtivosti. A vyprávíme příběhy lidí, kteří – buď jako pachatelé nebo oběti, nebo dokonce stejně ochotní spotřebitelé – se stali spolupachateli v námořní změně hodnot.