Living without money

„Měla jsem vše, co jsem potřebovala, měla jsem dům a vychovala dvě děti. Dala jsem to všechno pryč. “

Dokument Living Without Money portrétuje život 68 let staré Heidemarie Schwermerové, německé ženy, která se rozhodla před 14 lety přestat používat peníze. Zrušila byt, rozdala všechny své věci a zachovala jen kufr plný oblečení. Bylo to rozhodnutí, které dramaticky změnilo celý pohled na její život.

Dnes po 14 letech žije téměř bez peněz a tvrdí, že se cítí více svobodná a nezávislá, než kdy předtím. Film sleduje Heidemarie ve svém každodenním životě a ukazuje výzvy, se kterými se setká, žijícím v alternativním životním stylu.

Heidemarie je neustále v pohybu, setkává se s novými lidmi, zůstává na pár nocí se starými i novými přáteli. Nikdy se nezajímá o budoucnost, ani není předem obsazena, kde bude spát příští týden, nebo kde najde další jídlo. Zkušenostmi ví, že to pro ni vždycky funguje, dokud je otevřená k čemukoliv. Cestuje po celém Německu, často je také v Rakousku, Švýcarsku a Itálii, přednáší o svých zkušenostech a snaží se sdělit, že je snadnější způsob života.

Co začalo jako výměna laskavostí místo peněz, stalo se životním stylem. Snaží se vždy pomoci ostatním najít cestu k jednoduššímu a harmoničtějšímu životu. Žije v životě ve chvíli, kdy žije, místo aby byla v budoucnu zaujatá.

Ve filmu následujeme Heidemarie ve svém každodenním životě a zkušenosti, jak hledá jídlo, transport a místo k pobytu. Kromě toho, že se setkáváme s každodenními problémy, se kterými se setkává s životem bez peněz, se dozvíme víc o Heidemarieho životní filozofii a proč se rozhodla žít tímto způsobem. Vidíme, že není snadné jen žít bez peněz ve společnosti, kde je vše založeno na penězích a hodnota člověka je měřena podle toho, jak je bohatý. Lidé se kterými se Heidemarie setkává na cestě, často mají silné názory na její životní styl. Někteří ji nazývají „parazitem“ a tvrdí, že žije z jiných, zatímco někteří ji vidí jako „vizionářský zdroj inspirace“. Prostřednictvím jejího příběhu můžeme posoudit vliv peněz na náš způsob myšlení, života a jednání a na to, jaký dopad má na náš vlastní život, zdraví a životní prostředí. Tento film zkoumá tyto myšlenky a odráží témata materialismu a nadměrné spotřeby.

Více najdete na webu filmu