The Shadows In The Cave 3

V minulosti nám politici slibovali vytvoření lepšího světa. Měli různé cesty jak toho dosáhnout. Avšak jejich moc a autorita pramenila z optimistických vizí, jenž nabízeli svým lidem. Tyto sny selhaly. A dnes lidé ztratili víru v ideologie.

Stále více jsou politici viděni prostě pouze jako manažeři veřejnosti. Ale nyní tito lidé objevili novou roli, jenž obnovila jejich moc a autoritu. Místo splnění snů nás politici nyní slibují ochraňovat od nočních můr. Říkají, že nás ochrání před děsnými hrůzami, které nemůžeme vidět a nechápeme. A že největší nebezpečí ze všech je mezinárodní terorismus. Silná a zlověstná síť s spícími buňkami v zemích na celém světě. Hrozba, s níž musí byt bojováno ve válce proti terorismu.

Ale z valné části je tato hrozba fantazií jenž byla zveličena a překroucena politiky. Je to temný přelud šířící se nezpochybňován, kolem světa prostřednictvím vlád, bezpečnostních služeb a mezinárodních médií. Toto je série filmů o tom, jak a proč byla tato fantazie vytvořena a kdo z ní profituje.V centru tohoto příběhu jsou dvě skupiny. Američtí neokonzervatisté a radikální Islámisté.

V posledním dílu před týdnem jsme skončili na konci 90 let, kdy byly obě skupiny bezvýznamné a bez moci. Ale s útoky 11. září se osudy obou skupin dramaticky změnily. Islámisti, po svém momentu triumfu byli de-fakto zničeni během měsíců, zatímco neokonzervatisté se chopili moci ve Washingtonu. Ale v tom momentě začali neokonzervatisté rekonstruovat Islámisty. Vytvořili si tak mýtického nepřítele. A jak se tato noční můra začala šířit, politici si uvědomili tu nově nabytou moc, jenž jim vznikla z ideologií hluboce vystřízlivěné době. Ti s nejtemnějšími nočními můrami se stali nejmocnějšími.

Třídílný dokument televize BBC Moc nočních můr – vzestup politiky strachu o politice, uplatňování moci s pomocí strachu a hrozeb, o terorismu a pozadí „takzvané války s terorismem“. Autor Adam Curtis za něj získal mezinárodní ocenění Britské akademie filmového a televizního umění BAFTA.

Moc nočních můr. Vzestup politiky strachu.

Část třetí. Stíny v jeskyni.

Na konci 90 let se Osama Bin Laden vrátil do Afghánistánu. Společnost mu dělal Ayman Zawahiri, nejvlivnější myslitel Islámského hnutí. Po 20 let Zawahiri bojoval, aby nastartoval revoluce po celém Arabském světě. Ale všechny pokusy byly utopeny v krvi. Neměli jsme žádné informace o vás po nějaký čas, kde jste byl? Byl jsem jen doma a v klubech. Ne v Afghánistánu? Někde jinde? Všude možně, všude možně. Všude? Jsem Muslimem. Když jste Muslimem, tak jste všude vítán.

Protože pokud jen… pokud jen řeknete ne supervelmoci, tak je to okamžitě zločin, za který jste hledán. Ano, ale nemá to náhodou něco do činění s tím, co děláte se zbraněmi? Je to násilné, ale optejte se Alláha a on je větší, než supervelmoc. Zawahiri byl následovníkem Egyptského revolucionáře Sayyeda Qutba popraveného v roce 1966. Qutbova vize byl nový typ moderního státu. Zahrnoval by všechny vymoženosti západní vědy a techniky, ale použil by Islám jako morální kostru k ochraně lidí před kulturou Západní svobodomyslnosti.

Qutb věřil, že tato kultura nakazila mysl Muslimů proměňujíc je v sobecké kreatury, jenž hrozily zničit společné hodnoty jenž drží společnost pohromadě. Během osmdesátých a devadesátých let Zawahiri zkoušel přesvědčit masy aby povstaly a svrhli vládce kteří umožnili, aby tato korupce zachvátila jejich země. Teď my chceme mluvit pro celý svět! Kdo jsme my? Ale tito revolucionáři postupně uvízli v příšerném kolotoči násilí, když je masy odmítli následovat. Islámismus jako masové hnutí zklamal a Zawahiri dospěl nyní k závěru že je třeba nové strategie.

Nepodařila se jim žádná revoluce. Myslím tím, že zklamali v jejich převzení moci, zklamali v svržení současných vládců a, jak víš, začal je víc a víc zajímat ten nápad, že jen malý předvoj může být úspěšný. Myslím tím, že oni ztratili jistotu v samovolnou schopnost mas se mobilizovat. Takže se rozhodli kompletně změnit strategii a namísto útoku na, jak říkají „blízkého nepřítele“ čiže ony lokální režimy se rozhodli že udeří na toho „vzdáleného nepřítele“ čiže na Západ, na Ameriku a to udělá dojem na masy, a tím ty masy bude možno mobilizovat.

ZawahiriBin Laden začali s realizací této nové strategie v srpnu 1998. Dvě veliké sebevražedné bomby byly odpáleny před Americkými ambasádami v Keni a Tanzánii a zabili víc jak 200 lidí. Tyto pumové útoky měli na Západ dramatický dopad. Poprvé vůbec se jméno „Bin Laden“ zapsalo do veřejného povědomí jako vedoucí osobnost teroristů. Sebevražední atentátníci byli najmuti Bin Ladenem v Islámistických tréningových táborech v Afghánistánu. Ale jeho a Zawahiriho operace byla jen nepatrnou součástí celého Islámistického hnutí.

Naprostá většina bojovníků v těchto táborech neměla nic společného s Bin Ladenem či mezinárodním terorismem. Byli trénovani k boji s režimy v jejich vlastních zemích jako je Uzbekistán, Kašmír nebo Čečensko. Jejich cílem bylo vytvořit Islámskou společnost v Muslimském světě a neměli žádný zájem útočit na Ameriku. Bin Laden sponzoroval některé tyto tábory a na oplátku mu bylo umožněno vyhledávat v nich dobrovolníky na jeho operace. Ale mnoho uznávaných Islámistů bylo proti této nové strategii a to včetně příslušníků Zawahiriho vlastní skupiny, Islámského džihádu.

I Bin Ladenova ukázka síly pro západní média byla falešná. Bojovníci na těchto záběrech byli najati na ten den a bylo jim řečeno aby si přinesli vlastní zbraně. Mimo tuto malou skupinu Bin Laden neměl žádnou určitou organizaci. Než Američané pro něho jednu vymysleli. V lednu 2001 začal soudní proces v Manhattanské soudní síni se čtyřmi muži, obviněnými z bombových útoku na ambasády v východní Africe. Ale Američané se rozhodli rovněž žalovat Bin Ladena v nepřítomnosti.

Ale aby toto bylo v souladu s Americkým právem tak žalobci potřebovali důkazy o zločinné organizaci protože, jako s mafií to by jim umožnilo žalovat vůdce té organizace i když ho není možno přímo spojit s zločinem. A důkazy takové organizace jim poskytl bývalý společník Bin Ladena, jménem Jamal Al-Fadl. Během vyšetřování bombových útoků z roku 1998 k nám přísel zdroj, Jamal Al-Fadl jenž byl Súdánským bojovníkem který byl s Bin Ladenem na začátku 90 let a který předáván mezi sebou celou sérií tajných služeb Středního východu.

Pro žádnou z nich neměl cenu až skončil v Americe a byl naverbován Americkou vládou vlastně jako korunní svědek. A zároveň dostal velké množství peněz Amerických daňových poplatníků. Jeho svědectví bylo použito jako hrubý materiál k vytvoření obrazu Al Kaidy. Obraz jenž FBI chtělo vytvořit byl takový, aby seděl na stávající zákony jenž musí použít aby mohli žalovat osoby zodpovědné za bombové útoky. Tyto zákony byly navrženy proti organizovanému zločinu. Mafie, drogové podsvětí a takové zločiny, kde je členství v nějaké organizaci velmi závažné.

Musíš mít organizaci aby bylo možno někoho žalovat. A máš Al-Fadůa, několik dalších svědků a pár dalších zdrojů, jenž se do toho rádi zapojí. Dostaneš materiál, na který když se určitým způsobem podíváš tak může vypadat na to, že ukazuje na existenci té organizace. Dáš ty dva dohromady a dostaneš to, co bylo prvním mýtem Bin Ladena prvním Al Kaida mýtem. A protože je to jeden z prvních, je extrémně významný. Obraz, jenž Al-Fadl pro Američany vykreslil je, že Bin Laden byl všemocnou osobností a vůdcem velké teroristické sítě jenž měla organizovanou strukturu.

On také řekl že Bin Laden dal této síti název „Al Kaida“. Byl to dramatický a nesmírně silný obraz Bin Ladena ale měl málo společného s pravdou. Skutečnost byla taková, že Bin LadenAyman Zawahiri se stali ohniskem ve volném sdružení rozčarovaných Islámistických bojovníků jenž se zajímali o tu novou strategii. Ale nebyla tu žádná organizace. Šlo o bojovníky, jenž si většinou plánovali své vlastní operace a na Bin Ladena se obraceli pro financování a podporu.

Nebyl jejich velitel. Rovněž není žádný důkaz, že Bin Laden použil termín „Al Kaida“ jako pojmenování nějaké skupiny, než až po 11 září když si uvědomil že to je ten název, který jim Američané dali. Ve skutečnosti Jamal Al-Fadl byl na útěku před Bin Ladenem protože mu ukradl peníze. Za jeho důkazy mu Američané dali ochranu pro svědka v Americe a stovky tisíc dolarů. Mnoho právníků během soudu věřilo že Al-Fadl přeháněl a lhal aby Američanům dal takový obraz teroristické organizace, jaký potřebovali aby žalovali Bin Ladena.

A byly tu vybrané pasáže Al-Fadlovi výpovědi které, jak já věřím, jsou nepravdivé aby podpořily takový obrázek, jaký se snažil pomoci Američanům stvořit. Myslím že lhal v mnoha specifických svědectvích ohledně komplexního obrazu o té organizaci. Udělal Al Kaidu novou Mafií či novými Komunisty. Učinil je identifikovatelné jako skupinu a tak učinil snadněji obžalovatelným každého spřáteleného s Al Kaidou pro jakýkoliv čin či výrok učiněný Bin Ladenem jenž mluvil hodně.

Ta představa – jenž je kritická pro žalobu FBI že Bin Laden vede solidní organizaci s agenty a buňkami na celém světě, jejichž členem se můžeš stát je mýtus. Není tu žádná Al Kaida organizace. Není tu žádná mezinárodní síť s vůdcem jehož poskoci bez debat splní rozkazy a která má chapadla dosahující k spícím buňkám v Americe, Africe a Evropě. Myšlenka, že existuje solidní organizace, strukturovaná teroristická síť s organizačními schopnostmi jednoduše není pravdivá.

Co existuje je silná myšlenka, jenž inspiruje jeden zničující čin který přivede celý svět k věření v mýtus jenž byl zkonstruován v Manhattanské soudní síni. Co ten druhý tryskáč dělá? Co ten druhý tryskáč dělá? Co to kurva je? A kurva! Ach můj bože! Ach můj bože! Ježíši zkurvený Kriste! Nedotýkej se toho! Ach můj bože! Ach můj bože! Útok 19 únosců na Ameriku šokoval svět. Byla to Aymana Zawahiriho nová strategie, provedená brutálním a okázalým způsobem. Ale ani on, ani Bin Laden nebyli organizátory toho, co bylo nazýváno „Leteckou operací“.

Bylo to nápad Islámského bojovníka jménem Khalid Sheik Mohammed který se na Bin Ladena obrátil kvůli financování a pomoci s náborem dobrovolníků. Ale v počátku paniky vyvolané útoky politici sáhli po modelu který byl vytvořen soudním přelíčením na počátku roku 2001: Ti únosci jsou jen špičkou ohromné mezinárodní teroristické sítě nazývané „Al Kaida“. Al Kaide je pro terorismus tím, čím je Mafie pro kriminalitu. Jsou tu tisíce těchto teroristů v více než 60 zemích. Rekrutují se ze jejich vlastních národů a sousedství a pak přicházejí do táborů jako jsou v Afghánistánu, kde jsou trénováni v taktice terorismu.

Tato jedna síť, Al Kaida, jíž se dostává tak mnoho diskuze a publicity může být aktivní v 50 až 60 zemích, včetně Spojených států. Naše válka je vedena proti sítím a skupinám, lidem jenž je hýčkají lidem jenž je ukrývají, lidem jenž je financují. To je naše poslání. A tyto útoky měly další dramatický efekt když přivedly neokonzervativce zpět k moci v Americe. Když se George Bush poprvé stal prezidentem jmenoval neokonzervatisty jako Paula Wolfowitze a jejich spojence jako Donalda Rumsfelda do své vlády.

Ale jejich základní vize Americké role ve světě byla převážně ignorována touto novou vládou. (říjen 2000) Já si prostě nemyslím, že je role Spojených států prostě vpochodovat do jiné země a říci „My to děláme tak, a tak to budete dělat i vy.“ Ale nyní. Najdeme ty, kteří, ehm, ty kdo, ehm, ehm… ty kdo páchají zlo. Ale nyní se neokonzervatisté stali všemocnými protože tato teroristická síť potvrdila jako pravdu to, co oni předpovídali celé 90 léta. A sice že Amerika byla ohrožena hroznými novými silami v nepřátelském světě.

Utvořila se malá skupina, která začala formovat odpověď Ameriky na tyto útoky. V jejím srdci byl Donald RumsfeldPaul Wolfowitz, spolu v viceprezidentem Dickem CheneyRichardem Perle, jenž byl hlavním poradcem Pentagonu. Naposledy byli tito muži u moci před dvaceti lety, za prezidenta Reagana. Tehdy si vzali na mušku a, jak to oni viděli porazili zdroj zla který chtěl porazit Ameriku: Sovětský svaz. A nyní viděli tuto válku s terorismem v těch samých epických rozměrech.

Boj proti Sovětské diktatuře byl bojem mezi zásadními hodnotovými systémy. „Dobro“ a „zlo“ je zhruba tak efektivním zjednodušením, jaké si v tomto případě dovedu představit a je tu něco docela podobného o co jde ve válce s terorismem. Není to válka s terorismem, je to válka s teroristy kteří chtějí uvrhnout netolerantní diktaturu na celé lidstvo Islámský vesmír ve kterém budeme všichni nuceni přijmout jejich hodnoty a žít podle jejich pravidel a v tomto smyslu je to boj mezi dobrem a zlem.

Ale jak předešlé epizody ukázaly neokonzervatisté překroutili a zveličili Sovětskou hrozbu. Vytvořili obraz skryté, mezinárodní teroristické sítě řízené z Moskvy která plánovala vládnout světu, když, ve skutečnosti Sovětský svaz mlel z posledního a kolaboval vnitřním rozkladem. Teď udělali to samé s Islámisty. Teď udělali to samé s Islámisty. Může být Sovětský imperialismus zastaven? Může být Sovětský imperialismus zastaven? Vzali ztracené hnutí, jenž ztratilo masovou podporu…

Může být Sovětský imperialismus zastaven? …a začali ho rekonstruovat do obrazu silné sítě zla řízení z centra Bin Ladenem z jeho doupěte v Afghánistánu. Udělali to proto, že se jim to hodilo do jejich vize unikátního Amerického osudu bojovat epickou bitvu se silami zla na celém světě. Co neokonzervatisté dělají je, že uchopili představu kterou vytvořili během soutěžení se Sovětským svazem neboli že Sovětský komunismus je zlo které chce uchvátit naši zemi, uchvátit naše lidi, naše školy, naši společnost.

Byla to ta představa zla, kterou uchopili – náležitě pro jistotu zveličená – a aplikovali ji na novou hrozbu na kterou se vůbec nehodila, a přesto ji zabalili do toho stejného kulturního balastu. Tato politika říká že je tu síť, ta politika říká že ta síť je zlo oni chtějí proniknout do našich škol, oni chtějí uchvátit naši společnost oni chtějí aby všechny naše ženy nosily, však víte, závoje a to je to s čím máme co do činění a když tedy víme, že je to zlo, prostě ho zabijme a bude od něho pokoj.

A tak Američané začali s přípravou invaze do Afghánistánu aby našli a zničili jádro této sítě. K tomu se Američané spojili s skupinou nazývanou Severní spojenci. Bylo to volné seskupení válečných dobrodruhů bojujících v proti Talibanu což byli ti Islámisté, kteří kontrolovali Afghánistán. Nejlepší bojovníci Talibanu byli tisíce cizích bojovníků z tréningových táborů a ty Severní spojenci nenáviděli. A nyní se jim dostalo pomsty na těchto cizích bojovnících.

Američané věřili že tito jsou Al Kaida teroristi a Severní spojenci neudělali nic aby je vyvedli z tohoto omylu protože jim bylo Američany placeno za každého zajatce kterého přivedli. (mezi 25 000 – 30 000 dolary za zajatce) Ale drtivá většina z těchto bojovníků neměla nic společného s Bin Ladenem nebo mezinárodním terorismem. Jak oni tak Taliban byli radikální nacionalisté, jenž chtěli vytvořit Islámské společnosti ve svých státech. Ale nyní jsou buď zabiti nebo odvlečeni na Guantanámo a Islámism jako organizované hnutí ke změně Muslimského světa byl v Afghánistánu zlikvidován.

Ale jak zmizel, tak byl nahrazen ještě výstřednějšími fantaziemi o síle a dosahu Al Kaida sítě. V prosinci Severní spojenci řekli Američanům že Bin Laden se ukrývá v pohoří Tora Bora. Ti byli přesvědčeni že našli jádro jeho organizace. To hledání Osamy Bin Ladena: Je tu neustálá diskuze ohledně toho jak se skrývá v jeskyních a myslím že mnoho Američanů má dojem, že jde o malé díry vykopané v straně hory. Ach, ne. Tak je to. To je pevnost. Ano. Je to celek. Mnohopodlažní.

„Ložnice a pracovny“ nahoře, jak vidíte. „Tajné východy“ po stranách a vespod. „Zapuštěno hluboko ve skále k zemezení tepelné detekce.“ Ventilační systém jenž umožňuje lidem dýchat a pohybovat se. Vjezdy jsou dost velké na to, aby jimi projely nákladní auta a i tanky. Dokonce i počítačové soustavy a telefonní soustavy. Je to velmi důmyslný systém. Oh, ano, to se můžete vsadit. Je to vážná operace. A není tu jen jeden takový, je tu mnoho takových. Po dny Američané bombardovali pohoří Tora Bora nejsilnějšími zbraněmi které měli.

Severní spojenci dostali zaplaceno víc než milion dolarů za jejich pomoc a informace a nyní jejich bojovníci vyrážejí do hor aby zaútočili na Bin Ladenovy pevnosti přivedli zpět Al Kaida teroristy a jejich vůdce. Ale vše co nalezli bylo pár malých jeskyní, jenž byli buď prázdné, nebo byly použity jako sklad munice. Nebyl to žádný podzemní systém bunkrů, žádné tajné tunely: ta pevnost neexistovala. Severní spojenci předvedli nějaké zajatce o kterých tvrdili že jsou Al Kaida bojovníci ale nebylo to možno nijak dokázat a podle zvěstí Severní spojenci prostě unášeli kohokoliv kdo vypadal alespoň trochu jako Arab a prodávali je Američanům za ještě víc peněz.

Američané tedy začali prohledávat všechny jeskyně ve všech horách v jižním Afghanistánu aby našli tu skrytou Al Kaida síť. Našli jsme jeskyň. Její zbytek je otevřený. Přepínám. Pokud by se nikdo nešel podívat do té jeskyně, lidé by se tam mohli skrývat celé dny a pozorovat všechno co jsme dělali. Ale kamkoliv se podívali, tam nic nebylo. Zdálo se, že Al Kaida se kompletně vypařila. Pak ale přispěchali na pomoc Angličané. Byli přesvědčeni že mohou vypátrat Al Kaidu protože, jak říkali, mají unikátní zkušenosti z boje s terorismem v Severním Irsku.

Mohou uspět tak, kde ostatní selhali. Pátrání po Al KaiděTalibanu začíná. A budeme stát po boku Spojeným státům a dalším koaličním spojencům v globální válce s terorismem. O pět týdnů později. Ale kolik členů Al Kaidy jste zajali? My nezaj… ehm, nezajali žádného z Al Kaidy, ale… A kolik jste jich vlastně zabili zde, v jihovýchodním Afghánistánu? Žádného jsme nezabili. Deset tisíc zlatých dukátů za tělo Ali Baby a zničení jeho bandy zlodějů. Ta hrozná pravda je, že tu nic nebylo, protože Al Kaida jako organizace neexistovala.

Útoky na Ameriku byly plánovány malou skupinou jenž se kolem Bin Ladena sešla na konci 90 let. Co je spojovalo byla idea. Extrémní interpretace Islámismu vypracovaná Aymanem Zawahirim. Při Americké invazi byla tato skupina zničena, zabita nebo rozprášena. Co zůstalo byla idea a skutečné nebezpečí bylo v tom, že by mohla inspirovat skupiny či jednotlivce ve světě jenž neměli na sebe vzájemně žádné vazby. Hledáním organizace Američané a Angličané naháněli mýtického nepřítele a uniklo jim skutečné nebezpečí.

Byl jsem s Královskou pěchotou když patrolovali po východním Afghánistánu a pokaždé když obdrželi tip na umístění údajné Al Kaida či Taliban skupiny nebo základny tak jak dorazili na místo, tak tam nikdo nebyl, nebo tam bylo pár vylekaných pastýřů a to mě udeřilo jaký je to nádherný obrázek pro válku s terorismem protože lidé pátrají po něčem, co tu není. Není tu žádná organizace se svými teroristickými agenty, buňkami, spícími buňkami a tak dále. Co tu je je idea, rozšířená mezi mladými, rozzlobenými Muslimskými muži v celém Islámském světě.

Ta idea představuje hrozbu. Ale neokonzervatisté byli nyní stále více upnuti na tuto fantazii a jako další krok se rozhodli odkrýt tu síť přímo v Americe. To je síť jenž prostupuje cirka 60 státy, včetně zcela určitě našeho a musí být vykořeněna. Prioritou našich zpravodajských služeb je jít po té síti prvně tady ve Spojených státech. Uděláme cokoliv bude potřeba abychom pronásledovali tyto sítě a zlikvidovali je. Americká vláda začala hledat Al Kaida organizaci uvnitř vlastní země.

Tisíce lidí byly uvězněny, když všechny složky policie a vojska dostaly rozkaz hledat teroristy. Ty vlastně nevíš jak terorista vypadá, jaký typ auta řídí či cokoliv jiného takže je to prostě jednoduše všechno, všichni a cokoliv tady venku. A kousek po kousku, vláda našla tu síť. Série skrytých buněk ve městech po celé zemi od Buffala do Portlandu. Zmařili jsme plány teroristů v Buffalu a Seattlu, Portlandu, Detroitu Severní Karolíně a v Tampě na Floridě. Jsme rozhodnuti zastavit nepřítele než bude moci udeřit na naše lidi.

Američané jim říkají „spící buňky“ a rozhodli že jen čekali před úderem. Ale ve skutečnosti je zde minimum důkazů že by kdokoliv z těch zatčených měl cokoliv společného s teroristickými plány. Od Portlandu do předměstí Buffala nazývaného Lackawanna, znovu američané naháněli mýtického nepřítele. Říkají „teroristická spící buňka“. Tak oni říkají lidem z Lackawanny teroristická spící buňka lidem z Detroitu teroristická buňka a lidem z Portlandu teroristická buňka.

Ale když se podíváš na detaily, tak fakta to jednoduše nepodporují a oni nedokázali že žádná z těch skupin v Spojených státech plánovala aktivitu v jakékoliv teroristické aktivitě ve Spojených státech ve všech těch případech které předložili od 9/11. Důkazy pro všechny tyto případy spících buněk jsou chatrné a mnohdy bizarní. Tato nahrávka je jedním z hlavních důkazů v jednom z prvních případů. Byla nalezena při razii v tomto domě v Detroitu. Čtyři Arabové byli zatčení pro podezření, že jsou Al Kaida spící buňkou.

Byli obviněni dalším přistěhovalcem, jménem pan Hmimssa. Ale pan Hmimssa byl, ve skutečnosti, mezinárodní podvodník s 12 přezdívkami a hledaný pro podvody po celé Americe. Přesto mu FBI nabídlo snížení trestu pro podvody, pokud bude svědčit proti těm mužům. A aby podpořila obvinění pana Hmimssy, tak se FBI zaměřila na toto video. Na první pohled to byla nevinná nahrávka výletu do Disneylandu skupinou mladíků, jenž neměla nic společného s obviněnými ale vláda objevila skrytý a zlověstný účel té nahrávky.

Vládní expert se podíval na tyto nahrávky – „tipovací nahrávky“ jak je označoval a řekl že jedním z cílů těchto typů nahrávek je zakrýt ten pravý důvod, ten skutečný záměr pořízení té nahrávky a vysvětloval že ta nahrávka je dělaná tak aby vypadala neškodně aby vypadala jako turistická nahrávka k zakrytí jejího skutečného záměru otipovat Disneyland a že ten samotný dojem, že to je jen turistická nahrávka je vlastně důkaz že to není turistická nahrávka. Al-Jazeera, Hollywood, Los Angeles, Kalifornia.

Haló? Nemohl jsem se přenést přes ten fakt, že ta nahrávka vypadala prostě jako turistická nahrávka. Jízda Disneylandem, například, byla dlouhá fronta kde lidé jen postupovali k té jízdě. Kamera sem tam zabírá kameny na stěnách, vypadá to trošku jako v Indiana Jones filmu a po několika minutách kamera zabere napříč a na moment ukáže odpadkový koš a pak pokračuje v pohledech do davu. Expert v podstatě řekl, že tím ukázáním na mžik toho odpadkového koše bylo lidem jenž byli součástí tohoto spiknutí pro tyto teroristické operace jasné o co tady šlo: jak najít místo pro bombu v Disneylandu v Kaliforniii.

Haló! Všechno to mluvení a žertování bylo určeno k zamaskování skryté zprávy obsažené v nahrávce. Vláda byla přesvědčena, že ta nahrávka je plná skrytých vzkazů. Krátký záběr na strom před hotelovým oknem té skupiny mladíků byl natočen, jak říkají aby ukázal kde umístit ostřelovače aby útočil na auta na dálnici. A co vypadalo jako kamera, jenž byla náhodou ponechána zapnutá byl ve skutečnosti terorista tajně počítající vzdálenost aby ukázal dalším kam umístit bombu.

Vláda také řekla, že Detroitská buňka plánovala útoky na vojenské základny USA po celém světě. A oni opět našli skryté důkazy toho v deníku objeveném pod pohovkou v tom domě v Detroitu. Co vypadalo jako čmáranice bylo, jak říkali, plánem na útok na US základnu v Turecku. Vláda přivedla bezpečnostního důstojníka z té základny aby svědčil a ona interpretovala tyhle jako hlavní vzletové dráhy. Ona identifikovala tyhle jako průzkumné radarové letadla, a tyto jako stíhačky.

Říkala že tyto tlusté čáry jsou směry střelby a také řekla že tohle tady dole je opevněný bunkr. Ale zjistilo se, že tyto malůvky v deníku jsou dílem šílence. Byly to fantazie Jemenského občana který věřil že je ministrem obrany pro celý Střední východ. Spáchal sebevraždu rok předtím, než kdokoliv z obviněných přijel do Detroitu a zanechal po době ten deník pod pohovkou v domě. Přesto byli dva z obviněných shledáni vinnými. Ale pak se jediný svědek vlády, pan Hmimssa svěřil dvěma svým spoluvězňům, že si to celé vymyslel aby dosáhl snížení trestu.

Rozsudky o teroristických úmyslech byly nyní soudcem v tomto případě zrušeny ale tento případ byl chválen prezidentem jako první úspěch v válce s terorismem doma. Zahnali jsme teroristy na útěk. A udržujeme je na útěku. Jeden po druhém se teroristi učí co znamená Americká spravedlnost. Další případ ve městě Buffalo, v New Yorku (stát) se na povrchu zdál mnohem podstatnějším. Šest mladých Jemeno-Američanů odjelo do Islámských tréningových táborů v Afghánistánu.

Cestovali tam na počátku roku 2001 a strávili mezi 2 a 6 týdny tréninkem a výukou Islámské revoluční teorie. Dva z nich se dokonce setkali s Bin Ladenem na jedné z jeho návštěv v táboře. Pak se vrátili na Buffalo předměstí zvané Lackawanna, kde žili, ale nic neudělali. FBI se doslechla o jejich výletu a sledovali těch šest mužů nepřetržitě skoro rok ale nebylo zjištěno žádné podezřelé chování. Ale pak jeden z nich, pan Al-Bakri, odjel do Bahrainu a poslal svým přátelům email.

Stálo v něm že se bude ženit a že se s nimi tedy už nebude vídat. CIA, jenž sledovala jejich emaily pochopila, že je to zakódovaná zpráva. Tato buňka měl zahájit sebevražedný útok na pátou flotilu US námořnictva. Jak FBI, tak vláda se chopila této fráze jako kdyby znamenala něco zlověstného. Věřili že slovo „ženit“ je kódem. Věřili že fráze „nebudu se s vámi vídat“ značí, že Muktar Al-Bakri je sebevražedný útočník. Skutečnost byla že pan Al-Bakri byl v Bahrainu aby se oženil a jak to bývá, když se on oženil tak prostě nebude více bývat mezi svými kamarády.

Dobré odpoledne. V posledních 24 hodinách strážci zákona v Spojených státech odhalili a rozvrátili Al Kaidou trénovanou teroristickou buňku na Americké půdě. Zatčení byla hrdě oznámena Washingtonem jako další spící buňka plánující útok. Ale brzy bylo jasné, že tu nejsou žádné jiné důkazy než onen email. A to nejlepší co vláda může jako spící buňku ukázat jsou tito, jak víš, mladíci z Lackawanny v New Yorku kteří, ano, jeli do Afghánistánu, trénovali v Al Kaida tréninkovém táboře ale podle všech známek neměli žádný úmysl na základě toho podniknout nějakou akci.

Jeden z nich předstíral zranění aby dříve odjel. Přijeli do Spojených států. Měli jsme je pod intenzivním dohledem a nenašli jsmě žádný důkaz – ani zlomek důkazu – …že by kdykoliv plánovali či zamýšleli se účastnit jakékoliv kriminální a už vůbec ne teroristické aktivity. To je to nejlepší, co mohou ukázat jako spící buňku. Čelíc faktu, že tu nebyly žádné důkazy, vláda potichu upustila od jejich stíhání jako teroristické buňka. Místo toho byli jednoduše žalování za to, že jeli do toho tréningového tábora a koupili si tam uniformy.

A všechny další případy byly ještě chatrnější. Skupina studentů, podporujících osvobození Kašmíru, byla nalezena jak paintbaluje v lesích ve Virginii. Byli usvědčeni, že trénují útok na Ameriku. Skupina afroameričanů z Oregonu se chtěla dostat do Afghánistánu aby podpořili Taliban, ale ztratili se v Číně. Všechny tyto skupiny, jak vláda říká, byli součástí skryté a strašné Al Kaida sítě. Vláda měla na počátku oprávněnou obavu ale oni nechali tu obavu se rozvinout, uchopili ji a udělali z ní paniku.

Měli rozumné otázky, uchopili je a udělali z nich úplnou fantazii. Začali s závěrem a pak si domysleli všechny odpovědi na otázky. Takže ono to celé je hnáno potřebou – nebo přáním – mít teroristy. Když postavíš závěr na té domněnce, té domněnce a té domněnce tak pak samozřejmě – pokud stavíš domněnky na domněnky, tak se můžeš dostat kamkoliv! Je to vybudovaná fantazie. Je. Je to fantazie a to taková, která jde politicky výborně na prodej. A nepleťte se: jsme ve válce tu doma, tak jako jsme ve válce v zahraničí.

A rovněž v Anglii vláda a většina médií vytvořila omračující dojem, že je tu skrytá síť Al Kaida spících buněk čekajících před útokem. Ale, opět, je tu pro to jen velmi málo důkazů. Z těch 664 lidí zatčených podle Antiteroristického zákona po 11 září nebyl nikdo usvědčen s příslušnosti k Al Kaidě. Jen tři lidé byli usvědčeni z nějaké formy kontaktu s nějakými Islámistickými skupinami a žádné z těchto usvědčení nezahrnovala plánování terorismu byla to usvědčení z finanční podpory nebo vlastnictví Islámistické literatury.

Drtivá většina usvědčených podle Antiteroristického zákona od 11 září byli ve skutečnosti členy Irských teroristických skupin jako UVF nebo Real IRA. A mnoho z těch zatčení bylo dramaticky ohlášeno jako související se skrytou Al Kaida sítí kdzž ve skutečnosti byli tak absurdní, jako případy v Americe. Například Londýnská policie zaútočila na pana Zain Ul-Abedina jenž jak říkali provozuje mezinárodní síť pro trénování teroristů. Ukázalo se, že jde o kurz sebeobrany pro ochranku.

Nazval ho „Ultimátní džihádská výzva“. Jeho jediným klientem byl hlídač z obchodu který se chtěl naučit jak se bránit proti zlodějům. Pan Zain Ul-Abedin byl zproštěn všech obvinění. Pak tu byla ta Hogmany teroristická buňka, která údajně mela plánovat útok na Edinburgh. (hlavní město Skotska, historické památky) Všechna obvinění proti nim byla v tichosti stažena když se ukázalo, že klíčový důkaz mapa jenž ukazovala místa kde zaútočí, byla, jak se ukázalo, zapomenuta v jejich bytě Rakouským turistou který zakroužkoval turistické místa které chtěl vidět.

A i to nejstrašlivější veledůležité spiknutí, které bylo odhaleno se ukázalo být bez důkazů. Nikdo nebyl zatčen za plánování plynových útoků v Londýnském metru byla to jen fantazie které se přehnala v médiích. Stejně jako v Americe tu nebyl žádný důkaz té strašidelné a zlověstné sítě skrývající-se pod povrchem naší společnosti o které nám jak vláda tak média neustále tvrdí, že tu je. Takže tady není žádná síť. Ne. Nikdy nebyla? Pravděpodobně ne. My jsme ji vyrobili. „Vyrobení“ je moc silný termín.

Myslím že jsme si ho vyprojektovali. Projektovali jsme naše nejhorší obavy a to co vidíme je fantazie, jenž byla vytvořena. Al Kaida je globální síť s globálním dosahem. To je cíl, smrtící teroristická síť. Neříkám že k útoku nemusí dojít na Anglické půdě. Co říkám je, že máme přehnané očekávání teroristického útoku, jenž nás nesmírně svazuje a že se stačí podívat na důkazy abychom pochopili že ty počty (útoků) prostě nesouhlasí s tím, jak jako společnost reagujeme.

Co Anglické a Americké vlády udělaly bylo překroucení a přehánění skutečných povah hrozby. Jsou tu nebezpečné a fanatické skupiny ve světě, které byly inspirovány extrémními Islámistickými teoriemi a jsou připraveny použít techniky masového teroru proti civilistům. Bombové útoky v Madridu to ukázaly převelice jasně. (dokázáno, že to byly tajné služby) Ale to není nic nového. Co je nového je způsob, jak Americká a další vlády proměnili tuto komplexní a různorodou hrozbu v zjednodušenou fantazii organizované sítě jedinečně mocných teroristů jenž mohou udeřit kdekoliv a kdykoliv.

Ale nikdo tuto fantazii nezpochybňuje, protože čím dál více slouží zájmům mnoha lidí. Pro tisk, televizi a stovky expertů na terorismus ji ten fakt, že se zdá být fikcí činí neodolatelnou pro diváky. A Islámisté si také začali uvědomovat, že krmením médií touto fantazií se mohou stát silnou organizací – i když možná jen v představách lidí. Hnacím motorem tohoto byl jeden z Bin Ladenových společníků, zajatý Američany. Jmenoval se Abu Zubaydah. Začal vyprávět svým vyšetřovatelům o strašlivých plánech jaké Al Kaida připravuje a některé z nich, jak říkal, okopírovali z Hollywoodských filmů jako Gozilla, na které se dívali v Afghánistánu.

Zubaydah řekl vyšetřovatelům řadu myšlenek založených na tom, co si myslel že nás vystraší. Řekl nám, například, nápad pocházející z tehdy nového filmu Godzilla, ve kterém byl Brooklyn most zničen monstrem a že se Al Kaida zajímá o zničení Brooklynského mostu. Řekl nám o útocích na prostředky masové osobní dopravy jako je metro. Řekl nám že tu jsou záměry útočit na nájemní domy, nákupní centra Sochu svobody a všechny možné věci. Čerstvé zprávy bezpečnostních služeb naznačují že vůdci Al Kaidy kladou důraz na plánování útoků na nájemní domy hotely a další málo nebo lehce chráněné cíle ve Spojených státech.

Teroristé zvažují fyzické útoky na finanční instituce v USA. A Abu Zubaydah také řekl svým vyšetřovatelům o úděsné nové zbrani kterou Islámisté chtějí použít. Explozivní zařízení které rozpráší radioaktivitu po městech, „špinavou bombu“. Nejdříve CBS New exkluzivně o zajatém vůdci Al Kaidy který říká že teroristé ví jak vyrobit velmi nebezpečnou zbraň a dostat ji do Spojených států. A média skočila na návnadu. Zobrazili špinavou bombu jako vynikající zbraň jenž zabije tisíce lidí a tak při tom udělali skrytého nepřítele ještě strašidelnějším.

Ale, ve skutečnosti, ze hrozba špinavé bomby jen další iluzí. Jejím cílem je rozšířit radioaktivitu pomocí konvenční exploze. Ale téměř všechny studie možností takové zbraně zjistily že radioaktivita takto rozšířená nikoho nezabije, protože radioaktivní materiál bude příliš rozprášen a v případě že oblast bude rychle vyčištěna budou dlouhodobé efekty zanedbatelné. V minulosti jak Americká armáda tak Irácká armáda testovaly takové zařízení a obě došly z závěru že jde o naprosto neefektivní zbraň přesně z tohoto důvodu.

Jak nebezpečná by byla špinavá bomba? Obětí bude několik, pokud vůbec nějaké budou a ta odpověď je pravděpodobně vůbec. Opravdu? Ano. A to bylo řečeno znovu a znovu, ale pak lidé okamžitě řeknou: „Ale, jak víte, lidé tomu nebudou věřit a zpanikaří.“ A pak všichni lidé pracující na tom projektu, jak víš, obrana a tak dále, vydechnou úlevou protože mají svůj problém zase zpět. Jak víš, budeme všichni panikařit. Já si nemyslím že by to kohokoliv zabilo a myslím že bys měl problém najít opravdovou zprávu tvrdící opak.

Ministerstvo energetiky uskutečnilo takový test a opravdu měřili co se stalo. A ta měření vyšla extrémně nízká. Spočítali že nejvíce zasažený člověk dostane slušně velkou dávku – ne ohrožující život, ale slušně vysokou a já jsem kontroloval jak ty výpočty byly provedeny a oni předpokládali že po útoku se nikdo nepohne po jeden rok. Jeden rok. Tak tohle je prostě směšné. Špinavá bomba – nebezpečí její radioaktivity je prakticky nulové. Nebezpečí z paniky je, ovšem, strašlivé.

A tady přichází ironie. To je – místo aby vláda říkala „podívejte, tohle není opravdová zbraň…“ „…opravdové nebezpečí je panika která vypukne a pro tu není důvod. Nepanikařte.“ Dámy a pánové, to není konec našeho pořadu, ačkoliv něco takového se může stát každým momentem. Jen jsme mysleli že bychom tě měli připravit a méně či více dostat do nálady. Děkuji vám. A teď zpět k našemu příběhu. Rozměry této fantasie jen rostou, jak další a další skupiny zjišťují jakou moc jim dává. Nejvíce ovšem té skupině, jenž způsobila první rozšíření této ideje.

Neokonzervatistům. Protože nyní zjistili, že jim může pomoci realizovat jejich vizi. A sice že Amerika měla speciální osud přemoci zlo ve světě a tato epická mise by mohla dát Američanům smysl a účel života. Aby to dokázali, tak začnou s Irákem a přesně jak objevili realitu teroru skrytého v Americe pod povrchem tak nyní našli skrytá spojení které nikdo předtím neočekával mezi Al Kaida sítí a Saddámem Hussainem. Důkazy od bezpečnostních služeb, tajné komunikace a tvrzení lidí kteří jsou teď ve vazbě odhalují že Saddám Hussein pomáhá a ochraňuje teroristy včetně členů Al Kaidy.

Představte si těch 19 únosců s jinými zbraněmi a plány, tentokrát vyzbrojenými Saddámem Husseinem. Stále jsem uváděn v úžas lidmi, kteří říkají, že tu nebylo žádné spojení. Jednoduše to není pravda. Co nebylo potvrzeno je přímé spojení mezi Saddámovou tajnou službou a těmi plánovači 11 září i když jsou tu důkazy, jenž naznačují, velmi pravděpodobně podporu a pomoc těmto 9/11 únoscům. Opravdu tu jsou důkazy? Opravdu tu jsou důkazy. Takže když lidé říkají, že nebylo žádné spojení mezi Al KaidouSaddámem Husseinem tak nemají pravdu.

Naprosto nemají pravdu. Opravdu? Absolutně se mýlí. Bombardování začalo. Dobře, dobře, začněte nakupovat… Hnací silou v pozadí této nové globální politiky války proti teroru je síla temného přeludu. Zlověstné sítě skrytých a propojených hrozeb, jenž se rozpínají kolem celého světa. A tak velká je síla tohoto přeludu, že rovněž začal měnit samou povahu politiky, protože si politici stále více uvědomují, že jejich schopnost představit si tu strašlivou budoucnost jim dává novou, hrdinskou roli ve světě.

V poválečných letech politici rovněž používali své představy ale k navrhování optimistických vizí lepší budoucnosti, kterou mohou vytvořit pro své lidi a byly to tyto vize, jenž jim dali moc a autoritu. Ale tyto sny selhaly a politici jako Tony Blair se stali spíše manažery veřejného života a jejich politiku často určovaly zájmové skupiny. Ale nyní, tato válka s terorismem, umožnila politikům jako Blair, představovat novou základní vizi budoucnosti. Ale tato vize je temná, plná vymyšlených hrozeb a tak nová síla začala pohánět politiku: strach z představované budoucnosti.

Ne obvyklý strach z obvyklé hrozby. Ale strach, že jednoho dne tyto nové hrozby zbraní masového ničení darebných států a mezinárodního terorismu se spojí a způsobí katastrofu našeho světa. A pak ta hanba, že jsem tuto hrozbu viděl den po dni a neudělal jsem nic abych ji zastavil. Nemusí to vypuknout a zachvátit nás tento měsíc či příští možná ani ne tento rok či příští. Já si prostě myslím že tyto nebezpečí tu jsou, myslím že je občas pro lidi obtížné pochopit jak se tyto všechny spojily dohromady a myslím že je mou povinností vám říci, jestli tomu opravdu věřím a já tomu opravdu věřím.

Můžu se ve svém přesvědčení mýlit, ale věřím tomu. Čím Blair argumentoval bylo, že čelíc této nové hrozbě globální teroristické sítě je nyní úkolem politiků se dívat do budoucnosti představovat si co nejhoršího by se mohlo stát a pak jednat dopředu aby se tomu zabránilo. V tomto konání Blair použil ideu, jenž byla vytvořena ekologickým hnutím: Byla nazývána „předběžný princip“. V osmdesátých letech myslitelé z ekologického hnutí věřili že svět je ohrožován globálním oteplováním.

Ale v té době bylo málo vědeckých důkazů jenž by to podpořily. (zásadně nesouhlasím) Takže přišli s radikální ideou, že vlády mají vyšší poslání: Nemohou čekat na důkazy protože pak už by bylo příliš pozdě. Musí jednat vynalézavě a na základě intuice aby zachránili svět od rýsující-se katastrofy. V podstatě předběžný princip říká, že nedostatek důkazů že něco může být problémem není důvodem k nejednání, jako kdyby tu byl problém. To je velmi slavná trojitě negující fráze jenž vlastně říká, že akce bez důkazů je oprávněná.

Vyžaduje to představovat si co nejhoršího by se mohlo stát a použít tu představu na ty nejhorší důkazy jenž jsou k dispozici. Koupila by Al Kaida zbraně hromadného ničení kdyby mohla? Určitě. Má na to finanční prostředky? Asi ano. Použila by tyto zbraně? Naprosto jistě. Ale jak si jednou začneš představovat, co by se mohlo stát, tak tu není žádná mez. Co když k tomu mají přístup? Co když to mohou efektivně použít? Co když nejsme připraveni? Co to vlastně je je změna od vědeckého, „Co je“ rozhodování založeného na důkazech k tomuto spekulativnímu pomyslnému „Co když“ založenému na nejhorší možné variantě.

A byl ten tento princip, jenž začal utvářet politiku vlád ve válce proti teroru. Jak v Americe tak v Anglii byli jedinci zatčeni a uvězněni v silně střežených věznicích ne pro činy, jenž spáchali ale protože politici věřili – či si představovali – že tito mohou spáchat zločiny v budoucnosti i když nebyly žádné důkazy že to zamýšleli. Americký generální prokurátor vysvětlil tuto změnu k, jak to nazval, „typu prevence.“ Museli jsme změnit způsob jakým jednáme. Prostě jen reagovat čekat až bude zločin spáchán, nebo čekání na to až budou důkazy provádění zločinu se nám nezdálo jako vhodný způsob jak chránit Američany.

Podle tohoto typu prevence se namísto zadržení lidí za to, co jim můžeš dokázat, že udělali v minulosti vězní lidi na základě toho co si myslíš či se domníváš že udělají v budoucnosti. A jak může člověk, vězněný na základě toho co si myslíš že udělá v budoucnu vyvrátit tvou spekulaci? Je to nemožné, takže co se nakonec stalo je, že vláda zkratovala všechny ty procesy, navržené pro rozlišování nevinných od vinných, protože jednoduše tyto nevyhovují tomuto postupu věznění lidí za to, co by mohli spáchat v budoucnosti.

Zastánci tohoto typu prevence argumentují že tato ztráta práv je cenou jenž společnost musí zaplatit, čelíc této unikátní a strašlivé hrozbě teroristické sítě Al Kaidy. Ale, jak tyto série filmů ukázaly, idea skryté organizované teroristické sítě je převážně fantazií a přijmutím tohoto typu prevence se politici uvěznili v zvráceném slepém kruhu. Představují si to nejhorší o organizaci, jenž vůbec neexistuje. Ale nikdo to nenapadá, protože základem tohoto typu prevence je představovat si to nejhorší bez toto podporujících důkazů.

A tak namísto důkazů se ti s nejtemnějšími představami stali těmi nejvlivnějšími. Slyšíš o setkáních kde se probírají otázky terorismu mezi bezpečnostními službami a vždycky člověk s nejstrašnějším odhadem, člověk kdož má takový ten nejsilnější pocit, že by se něco mělo udělat bude ten, jenž bude na tom setkání vůdčí osobností. Takže věříme těm nejkrajnějším odhadům co se zde může stát. Smysl pro nedůvěru se vypařil. Takže člověk s nejbujnější fantazií se stává nejmocnějším? V jistém smyslu je to pravda.

Ale teď se zvyšuje otázka preventivních opatření britské vlády a jestli je hrozba opravdu taková, jak tvrdí V prosinci minulého roku nejvyšší soud rozhodl většinou 8:1 že vládní zatýkání bez soudu je nezákonné podle evropské konvence o lidských právech Nejvyšší soudci rozhodli, že podezřelí z terorismu nemohou být zavíráni bez soudu A jeden ze soudců, Lord Hofman, šel ještě dále a veřejně prohlásil o samotných základech vládní války proti teroru, že je to radikální islamismus bez hrozby národu Já nepodceňuji schopnost fanatických teroristů zabíjet a ničit ale oni neohrožují život národa.

Jestli bychom přežili Hitlera, to nevím, ale není pochyb, že bychom měli přežít al-Kajdu. Španělé říkali, že ať už to bylo hrozné co se stalo v Madridu, neohrožuje to jejich národní bezpečnost Teroristická hrozba, ať už je jakkoli vážná, neohrožuje naší existenci jako občanské komunity Vždyť víte, no, je to tak… tak prostě dneska žijeme. Žijeme na hraně. Tento příběh začal před 30 lety když sen, že politici mohou vytvořit lepší svět, se začal rozpadat. Z toho rozpadu vzešly dvě skupiny: Islámisté a neokonzervatisté.

Při pohledu zpět vidíme, že tyto dvě skupiny byly posledními politickými idealisty kteří ve věku rostoucí deziluze zkusili vzkřísit inspirující sílu politických vizí jenž dají smysl životům lidí. Ale obě selhaly ve svých pokusech změnit svět a… Ale obě selhaly ve svých pokusech změnit svět a naopak spolu vytvořili dnešní zvláštní mýtus strachu kterého se uchopili politici. Protože v době kdy všechny hlavní ideje ztratily svou důvěryhodnost strach z mýtického nepřítele je vše co politikům zbývá aby si uchovali svoji moc.

A viděli jsme Američany v uniformách dobývající horské pevnosti a prorážející písečnými bouřemi. Bojovali jsme s teroristy po celé zemi protože životy naších občanů jsou v sázce. A Amerika a svět jsou bezpečnější. Když společnost nevěří ničemu stává se strach jedinou agendou. Jestliže většině 20. století dominoval konflikt mezi právem na svobodný trh a socialistickou levicí …i když oba tyto názory mají své omezení a své problémy alespoň v něco věřili, zatímco to co dnes vidíme je společnost jenž nevěří v nic.

Společnost jenž nevěří v nic je obzvláště vystrašená z lidí, jenž v něco věří. A tak značkujeme tyto lidi jako fundamentalisty či fanatiky a je jim přiřčeno mnohem více strachu který tito vnáší do společnosti než kolik si doopravdy zaslouží. Ale to je jen měřítkem toho jak moc jsme se my stali izolovaní a osamocení, než znakem jejich síly.

Ale tento strach nepřetrvá navěky a stejně jako sny jenž nám politici slibovali se ukázaly být iluzemi, tak se jimi stanou i tyto noční můry a pak naši politici budou muset čelit faktu že už nemají žádné vize, ať dobré či zlé, které nám mohou nabídnout.