The Coming War on China

Režisér: John Pilger
Výkonný producent: Christopher Hird

Pokud stojíte na nejvyšší budově v Pekingu a díváte se na Tichý oceán … uvidíte, že Guam se chystá zaměřit mnoho kulometů v Číně.

Podle oceněného novináře Johna Pilgera v asijské a tichomořské oblasti probíhají hlavní vojenské operace Spojených států, jejichž cílem je čelit Číně. Jaderná válka již není nemyslitelná.

Ve svém filmu Příští válka v Číně Pilger varuje, že největší vojenská síla světa, USA – a druhá světová ekonomická moc, Čína, mohou být na cestě k válce.

Čína buduje letiště v jihočínském moři na souostrovích Spratly Islands, tvořícím ohnisko pro válku s USA.

Vzestup Číny je ve Washingtonu považován za hrozbu americké dominance. V rozporu s tím prezident Barack Obama oznámil „pivot do Asie“, což znamená, že téměř dvě třetiny všech amerických námořních sil budou převedeny do Asie a Tichomoří a jejich zbraně budou směřovat do Číny.

„Pokud stojíte v nejvyšší budově v Pekingu a díváte se na Tichý oceán, uvidíte americké válečné lodě. Uvidíte, že základna na ostrově Guam se chystá mířit na mnoho špičatých raket v Číně. Když se podíváte na Koreu, uvidíte americké zbraně, které směřují na Čínu, uvidíte i Japonsko, které je v podstatě rukavicí nad americkou pěstí, „říká James Bradley, autor knihy The Mirage China.

Americký „kontingent do Asie“ znamená, že téměř dvě třetiny amerických námořních sil budou nasazeny do Asie a Pacifiku.
Obamův nástupce Donald Trump, během své volební kampaně řekl: „Nemůžeme dál dovolit Číně být naší zemí a to je to, co dělají.“

Natočeno na pěti možných frontových liniích napříč Asií a Tichomořím v průběhu dvou let.  Příběh je vyprávěn v kapitolách, které propojují tajnou a zapomenutou minulost o loupeživých činnostech současné velké mocnosti. Všímá si  tak příliš malého odporu na to, nakolik o tom na západě vědí.