Citizen Four

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument.

Občan Snowden

Co jsem v roce 2006 natočila film o válce v Iráku. V následujících letech jsem byla na amerických hranicích mnohokrát zadržená a vyslýchána. Můj následující film byl o Guantanámu a válce proti terorismu. Tento film je třetí částí trilogie o Americe po 11. září 2001.

Lauro, v této fázi ti neumím nabídnout nic víc, než moje slovo. Jsem vyšší státní úředník ze zpravodajské komunity. Doufám, že chápeš, že, kontaktovat tě, je pro mne extrémně nebezpečné a budeš ochotná nejdříve ¨ souhlasit s následujícími opatřeními, než budeme pokračovat. Nebude to ztráta času. Tohle bude znít složitě, ale technicky zdatné osobě to potrvá jen pár minut. Potřebuji potvrdit, že šifrovací klíče, které jsme si vyměnili, nebyly zachyceny a nahrazeny klíči tvým zásahem. Potvrď, prosím, že nikdo nikdy neměl kopii tvého soukromého klíče a že používáš silné přístupové heslo. Počítej s tím, že tvůj protivník je schopný vyzkoušet bilion kombinací za sekundu. Pokud bylo zařízení, ve kterém máš uložený svůj privátní klíč a do kterého zadáváš heslo, hacknuto, je jednoduché dešifrovat naši komunikaci. Vím, že tento postup není neprůstřelný a vytváří pouze prostor, kde můžeme volně dýchat. Nakonec, když zveřejníš zdrojový materiál, padne pravděpodobně okamžitě podezření na mě. To tě však nemůže odradit od zveřejnění informací, které ti poskytnu. Děkuji a buď opatrná.

Citizen Four (Občan čtyři) Rio de Janeiro, Brazílie
… sledování znamená, že jsou zákonem stanovené okolnosti, kdy se může používat. Když zrušíme sledování, přestanou existovat skutečnosti, které by mohla vláda vykonstruovat. Och, to je v pořádku a jde pouze o vytvoření nezávislé nahrávky. To mě přivádí k otázce, zda jde o nezávislé posouzení, pokud ho dělá vláda. Proto se k tomu stále vracím. Takže to byl David Suruda. Následuje dopravní zpravodajství a počasí… Ahoj, slyšíš mě? Já jsme tady, Davide, jak se máš?

Glenn Greenwald, reportér, saloon.com, 2011
No, já bych jen upozornil… začal bych upozorněním na to, co řekl Barack Obama k těmto tématům, když kandidoval do úřadu, který dnes vykonává. V prosinci 2007 řekl: „Prezident podle ústavy nemá pravomoc jednostranně povolit vojenský útok v situaci, která nezahrnuje zastavení aktuální nebo bezprostřední národní hrozby.“ Takže podle Obamových vlastních slov, nemá podle ústavy pravomoc na to, co nyní uplatňuje. A je to podstatné, protože když 1. srpna 2007 předložil svoje důvody na kandidaturu a pro které si myslel, že je velmi důležité změnit způsob, jakým jsme dělali věci, řekl: „Už žádné ignorování zákonů, když se nám to nehodí, takoví my nejsme. Znova půjdeme světu příkladem v tom, že zákony nejsou výplodem vrtochů zapšklých vládců.“ Takže nechat prezidentů samých začínat války bez jakýchkoliv…

V prosinci 2012 kontaktoval Glenna Greenwalda anonymní zdroj. Nedokázali vytvořit prostředí na bezpečnou komunikaci a tak je jejich korespondence pozastavena. O měsíc později, jsem začala dostávat anonymní šifrované emaily. Ptala jsi se mě, proč jsem si tě vybral. Nevybral. To ty. Sledování, které zažíváš znamená, že jsi byla „vybrána“ – výraz, který pochopíš, když se dozvíš, jak funguje současný systém SIGINT. Zatím si uvědom, že každá hranice, kterou překročíš, každá platba, kterou provedeš, každý telefonát, který uskutečníš, každý telefonní vysílač, okolo kterého projdeš, přítel, kterého neopustíš, článek, který napíšeš, místo, které navštívíš, předmět, který napíšeš a paket, který směruješ je v rukou systému, jehož dosah je nekonečný, ale jeho ochrana nekonečná není. Tvoje pronásledování ze strany NSA znamená, že jsi si vědomá hrozby, které pro demokracii představuje neomezená tajná policie. Toto je příběh mnohých, ale ty ho můžeš povědět dál.

Přestěhovala jsem se do Berlína, aby mi na amerických hranicích nezabavili film. Když jsem dostala první email, zvýšila jsem bezpečnostní opatření. William Binney je legendární kryptomatematik z NSA. Během studené války analyzoval hrozby jaderného útoku. V 90-tých letech se zaměřil na internet a vývoj metod hromadné analýzy dat. Děkuji, že jste mě sem pozvali a dali mi příležitost povyprávět můj příběh. Nejdříve něco o mém profesním životě. Čtyři roky jsem strávil u armády a potom jsem šel rovnou do NSA, takže…dohromady jsem sloužil asi 37 let. Většinou to bylo zábavné. Opravdu bylo velmi zábavné luštit ty hádanky. Řešení problémů a podobné věci. A to je to, co jsem dělal. V podstatě jsem začal pracovat s daty, studoval jsem data a datové systémy a to, jak je vyrobit. Vytvořil jsem koncept analýzy, podle které je možné data zašifrovat a spustit elektronicky. Takže můžete analýzu zautomatizovat. A to souvisí s metadaty a používáním vztahů mezi metadaty. Takže to bylo vše, to byla moje pracovní náplň v NSA, tam jsem nakonec skončil a byl jsem jediný, kdo to dělal.

No, došlo k 11. září a muselo to být hned po tom. Za pár dní, necelý týden po 9/11, se rozhodli aktivně špehovat každého v tomto státě. A chtěli, aby část našeho programu vykonávala celé to špehování. Takže to je přesně to, co udělali. A potom začali brát telekomunikační data, a po tom expandovali. Teda jeden, o kterém jsem věděl, byl v AT&T, který poskytoval 320 milionů záznamů každý den. Ten program byl opakovaně autorizovaný každých 45 dnů komisí, kterou nazývám „ano komise,“ co byli HaydenTenet a Ministerstvo spravedlnosti. Ten program se jmenoval STELLARWIND. Takže, poprvé jsem šel na Úřad dozoru nad zpravodajstvím, za členkou týmu, kterou jsem osobně znal a ona tehdy šla předsedkyní tohoto úřadu, Nancy Pelosi, která byla z opozice. Všichni byli, mimochodem, tehdy zasvěcení do programu a všech dalších probíhajících programů, včetně všech programů CIA. Nebyl jsem tam sám, byli jsme čtyři z NSA, všichni jsme chtěli pracovat ve vládě v těch letech, snažili jsme se změnit jejich postoj, aby to udělali tak, aby to bylo ústavně přípustné a jít s tím k soudu a mít nad tím soudní dohled.

Takže jsme si naivně mysleli, že by se to mohlo stát, ale nikdy k tomu nedošlo. No po tom a po všech věcech, které jsme dělali se rozhodli nás přepadnout, aby nás umlčeli, vyhrožovali nám, víte. Takže nás čtyři přepadli současně. V mém případě přišli a mířili na mě zbraněmi, Nevím proč to udělali, ale udělali. Takže… NSA vybudovalo největší uložiště na světě na zachytávání komunikace v Bluffdale v Utahu. To místo jsem začala filmovat v roce 2011, když ho začali stavět. Lauro, Na základě toho, co si pamatuju, odpovím na každou otázku nejlépe, jak dovedu. Odpusť mi slabý sloh, neumím dobře psát a musím si s tím pospíšit. To, co znáš jako STELLARWIND, se rozrostlo. SSO, rozšířené Operace se speciálním zdrojem, které převzali část z koláče STELLARWINDu, se roztáhli po celém světě, aby v podstatě celkově pokryli USA. Je znepokojivé, že množství komunikace v USA přijímané NSA se neustále zvyšuje. Na venek jsme si stěžovali, že toho velmi nevidíme, no ve skutečnosti se náš přístup zlepšoval.

Pravdou je, že NSA nikdy ve své historii neshromáždila víc dat, než nyní. Znám polohu většiny domácích odchytových míst a vím, že největší telekomunikační společnosti v USA zrazují důvěru svých zákazníků, což umím dokázat. Budujeme největší zbraň na utláčení v historii lidstva. Navzdory tomu se její ředitelé zbavují odpovědnosti. Ředitel NSA Keith Alexander lhal kongresu, což umím dokázat. Byly zachyceny miliardy amerických komunikací. Při sběru důkazů jsem se zaměřil na zločin spáchaný proti Američanům, ale ujišťuji tě, že sledování, které je součástí našich životů je největším privilegiem v porovnáním s tím, jak zacházíme se zbytkem světa, což umím také dokázat. Při kybernetických operacích se vláda tváří, že nám ještě chybí právní rámec. Ale i to je lež. Existuje detailní právní rámec, druh vojenského práva pro kybernetické operace vytvořený Bílým domem. Má název „Prezidentský příkaz postupu 20“ a byl dokončený na konci minulého roku. Tohle umím také dokázat. Oceňuji tvoji starost o moji bezpečnost, ale už nyní vím, jak to pro mě skončí a přijímám to riziko.

Když budeš mít štěstí a ty budeš opatrná, dostaneš všechno, co potřebuješ. Prosím tě pouze, abys zajistila, že se tyto informace dostanou k americkým občanům. Zachytává NSA běžné emaily Amerických občanů? Ne. Výslech Keitha Alexadra, ředitele NSA, 2012 Zachytává NSA telefonické rozhovory Američanů? Ne. Vyhledávání v Googlu? Ne. SMS zprávy? Ne. Objednávky na Amazon.com? Ne. Bankovní údaje? Ne. Jaké jsou právní požadavky pro NSA na to, aby mohla zachytávat komunikaci a informace týkající se amerických občanů? V rámci USA by to bylo pod vedením FBI. Pokud by šlo o cizince na území USA, vedení má stále FBI a může spolupracovat s NSA a nebo jinou pověřenou zpravodajskou agenturou. Ale vykonat tento druh sběru na území USA je možné pouze na základě soudního příkazu. Musí to být soudně autorizované. My nejsme oprávnění to dělat, ani to neděláme.

Povstaňte. Zasedá odvolací soud Spojených států v devátém obvodu. V roce 2006 odhalil technik Mark Klein, že NSA monitorovala síť AT&T v San Franciscu. Zákazníci podali žalobu. Tento proces je ještě stále v přípravném řízení. Dobré ráno a vítejte v devátém obvodu. Prvním dnešním případem je Jewell vs. Národní bezpečnostní agentura (NSA). Můžete přistoupit. Vážený soude, Kevin Bankston zastupující Carolyn Jewell a dalších navrhovatelů v případě Jewell vs. NSA. Vaše ctihodnosti, navrhovatelé konkrétně tvrdili, že jejich vlastní komunikace a záznamy o jejich komunikaci byly zachyceny vládou. Ale oblastní soud zjistil, že jsme neuměli doložit fakta, které by odlišily újmu našich navrhovatelů od újmy, kterou utrpěli všichni zákazníci AT&T, jejichž komunikaci a záznamy si vyžádala vláda. Z toho v podstatě vyplývá, že pokud jsou všichni sledovaní, nikdo nepodá žalobu. Avšak zamítnutí žaloby osob, které utrpěly újmu jednoduše proto, že ji utrpěly i mnozí další by znamenalo, že většina škodlivých a rozšířených vládních postupů nemůže být nikým zpochybněna.

Mají nějaké důkazy o tom, že konkrétní komunikace vašich klientů byla zachycována? Máme důkaz, že všechna komunikace procházející mezi sítí AT&T a jinými sítěmi v jejich zařízeních v Severní Kalifornii byla zachycována, takže to nezpochybnitelně zahrnuje internetovou komunikaci našich navrhovatelů ze severní Kalifornie. Dobře, děkuji. Děkuji, vaše ctihodnosti. Vážený soude, Thomas Byron z Ministerstva spravedlnosti, zastupuji vládu. Myslíme si, že by se tento spor neměl řešit na Federálním soudu kvůli dohledu ze strany zákonodárné i výkonné moci, který poskytuje lepší možnosti dohledu a řešení těchto rostoucích obav z celonárodní politiky údajného sledování v těchto stížnostech. I když se ukázalo, že jednomu nebo více navrhovatelům byla zachycena emailová a nebo telefonická konverzace, která nemá nic společného se státní bezpečností? Vaše ctihodnosti, nevím, zda je někdo bezprostředně v pozici, že by mohl vznést tyto konkrétní požadavky, které jsou předmětem těchto dvou případů. Spíš si myslíme, že tento druh požadavků, které tady byly vzneseny proti těmto odpůrcům jsou takové, které by si lépe vyřešili členové Sněmovny reprezentantů naší vlády…

Jakou roli by mělo soudnictví, kdyby byl přijat váš přístup? Soudce, Petersone, já si myslím… Myslím, že sejdeme z cesty, není to tak? Nuž, soudce Petersone, myslím si, že je úzká skupina, podskupina případů, při kterých by mohlo být vhodné, abyste stáli mimo. Ale… soudnictví má svoji roli… Ujišťuji vás, soudce Petersone… …v našem systému. Ano, vaše ctihodnosti a nemáme v úmyslu ji redukovat. Vy nás žádáte, abychom se této role vzdali, Ne, vaše ctihodnosti, ale je otázkou, zda má tento soud pravomoc projednávat tuto záležitost. Jednoduše si myslíme, že není možné pokračovat v procesu bez toho, aby hrozilo, že se vyzradí právě ty důvěrné informace, které by způsobily, jak vysvětlil ředitel národního zpravodajství, mimořádně vážnou újmu kvůli odhalení národní bezpečnosti. New York City Děkuji za pozvání. Pokud má někdo otázku, jak už jsem řekl, zvedněte ruku a já se pokusím vás vyzvat hned, jak to bude možné. Takže, kdo tu má pocit, že je pod neustálým dohledem?

Jacob AppelbaumOccupy Wall Street, bezpečnostní trenér
Každý z Occupy Wall street. Kolik z vás bylo zatčeno, přičemž vám zabavili telefon a prozkoumávali jeho obsah? Kolika z vás skenovali sítnici? Wow. Takže vy lidé, jste jako kanárci v kleci, protože všechny podněty jsou zaměřené proti vám. Všimli jste si někdy v metru, jak se údaje z vaší debetní karty objeví na vaší metro kartě? Tento koncept je klíčem ke všemu, o čem budeme dnes mluvit. Říká se tomu propojitelnost. Vezměte si nějakou část dat a propojte je s jinou částí dat. Takže například pokud máte metro kartu a máte debetní kartu, máte tyto věci a můžete mezi nimi nakreslit čáru, ano? Takže to není žádná strašná věc. Až na to, že vaše bankovní karta je vázaná na všechno ostatní, co jste během toho dne udělali. Takže nyní vědí, kam jdete, když jste si koupili lístek. Takže když se rozhodnou zaměřit se na vás, ví o všech vašich krocích. Pouze z vaší lítačky a debetní karty. Doslova ví kam jdete a co si kupujete a potenciálním propojením těchto dat s ostatními lidmi s podobnými cestovními plány, dokážu zjistit s kým se bavíte a s kým jste se setkali. Když si poté vezmete data z mobilů, které logují vaši pozici a vaše spojené data z nákupů, metro karty a debetní karty, začne vám být jasné, co jsou metadata. Jsou souhrnem dat o životě osoby. A metadata, souhrn, jsou obsahem.

Vypráví o vás příběh, který se skládá z faktů, ale nemusí být zcela pravdivý. Takže například jen proto, že jste byli za rohem a všechny tyto data na to poukazují naznamená, že jste spáchali zločin. Takže je důležité vědět, že pokud má někdo údaje o tom, že jste něco udělali, bude vás to už provázet celým vaším životem. Tak nezapomeňte na to, co se vám stane, když si odeberou otisky vašich prstů, sken sítnice a fotografii. To je to, co se bude dít lidem v budoucnosti, když se budou bránit vůči politickým změnám a budou se snažit protestovat způsobem, který je chráněný ústavou. Nyní k vám, řediteli Clappere, opět ke sledování. A já doufám, že budete odpovídat pouze ano a ne, protože vím, že to chce senátor Feinstein urychlit. Takže, sbírá NSA jakýkoliv typ dat o milionech nebo stech milionů Američanů? Ne, pane. Nesbírá? Ne úmyslně. Existují případy, kdy mohou být neúmyslné, možná, sbírané, ale ne úmyslně. Po měsících anonymní komunikace souhlasil zdroj se setkáním.

Cestovala jsem do New Yorku a čekala na instrukce. Email z dubna 2013 Do sedmi dní budeš mít k dispozici šifrovaný archiv. A klíč také, když bude všechno ostatní hotové. Poskytnutý materiál a úsilí potřebné na vyšetřování jsou přespříliš na jednoho člověka. Doporučuji ti zahrnout do toho minimálně Glena Greenwalda. Myslím, že ho znáš. Dokument se mzdovými náklady obsahuje moje skutečné jméno. Ale bude na tvém rozhodnutí nakolik a zda vůbec mě do toho zahrneš. Mým přáním je, aby jsi nakreslila terč přímo na moje záda. Nikdo, dokonce ani můj nejspolehlivější důvěrník nezná moje úmysly a nebylo by fér, kdyby na ně padlo podezření kvůli mým činům. Ty můžeš být jediná, kdo tomu může předejít a to okamžitým přibitím mě na kříž namísto mé ochrany, jako zdroje. Co se týká času, naše první střetnutí v Hong Kongu bude v pondělí v 10:00 místního času. Potkáme se u vchodu do restaurace v Mira hotelu. Budu si hrát s Rubikovou kostkou, tak mě poznáš. Přistup ke mně a zeptej se mě, jestli znám otvírací dobu restaurace. Zareaguju prohlášením, že jsi nejsem jistý a navrhnu ti vyzkoušet nejdřív salónek. Nabídnu se, že ti ukážu, kde je a v tom bodu už jsme v pohodě. Ty mě pouze přirozeně následuj.

Hong Kong, Čína 3. červen, 2013 Pondělí
Co se týká pozice, můžeš si sednout kamkoli. Jdu tam, kvůli světlu. Pár minut po té, co jsme se potkali jsem nastavila kameru a začala natáčet setkání, které potrvá 8 dní. Víš, existuje tolik různých důležitých zpráv, ale jsou to pouze samostatné zprávy, které… no víš, určité věci v jednotlivých mých dokumentech, z kterých by se dal udělat článek a chtěl bych začat tyto články zveřejňovat. V podstatě jsem se dnes probudil a začal jsem psát, takže jsem doufal, že je začnu zveřejňovat v průběhu dne nebo dvou. OK. Pokud jsi s tím v pohodě. Ano. A když budu… to, o čem jsme mluvili, myslím, že bych to zařadil mezi, věci, o kterých bych chtěl, aby jsi mluvil, v rámci dokumentu a jeho obsahu. Laura má k tomu také hromadu otázek. Takže chvíli se budeme zabývat dokumenty, vstřebávat to, mnohými věcmi, které mi to pomůže lépe pochopit, ale potom i tvůj příběh, tím, kdo jsi. – Jasně. – Co jsi udělal, proč jsi to udělal. – Ano. – A to bych rád udělal nejdřív .

Částečně proto, že ty jsi jediný, kdo to může udělat, takže to chci mít hotové, tak to udělejme a i proto, no víš, mohl by sis to chtít udělat dřív, Ano. protože může být nezbytné, abychom to udělali brzo. Řekni mi, co si o tom myslíš? No primárně jsem to několikrát zveřejnil na internetu proto, že mám pocit, že moderní média se zaměřují na osobnosti. Úplně. A mám trochu obavy, že čím víc se na to budu zaměřovat, tím víc to budou používat na odvrácení pozornosti. Nechci, aby se to stalo a proto stále říkám, že to není příběh o mně. Hmm, jsi nervózní, co? Ne, to pero je šmejd, je pokažené. Pokračuj. Ale…ano, jestli můžu něco udělat, abych vám to pomohl zveřejnit, udělám to. Nemám žádné zkušenosti s médii, jak to funguje, takže se učím za pochodu. Aha, takže chci vědět, proč si se rozhodl udělat to, co jsi udělal. Pro mě tu jde o vztah mezi státní mocí a schopností lidí smysluplně se této moci postavit. Sedím tam každý den, platí mi za vytváření metod, které zesílí tuto moc státu. A uvědomuju si, že pokud by se změnily pravidla, což je to jediné, co drží stát na uzdě, pokud se změní, nebude možné se státu postavit. Mohl bys být nejsofistikovanější člověk na světě.

Nejsem jsi jistý, že je někdo, jakkoli nadaný, kdo by se mohl postavit všem těm úřadům a všem těm chytrým lidem, dokonce ani těm průměrným lidem s jejich nástroji a schopnostmi. A viděl jsem jak byly sliby Obamovy vlády porušované a opouštěné. Ve skutečnosti byli ty věci, které byly slíbeny, už dopředu zredukovány a zesekány. No je to ještě horší, konkrétně útoky dronů. I to jsem zjistil, že v NSA můžeme sledovat videa z dronů na našich počítačích. Když jsem to viděl, upevnilo to moje rozhodnutí konat. V reálném čase? Ano, v reálném čase, streamují to video v nižší kvalitě do tvého počítače, obvykle jsou to špionážní drony, které tě mají informovat o vraždících dronech, někdy s bombami. Ale jsou i drony, které pouze celé hodiny sledují dům jednotlivce. A ty nechceš vědět, komu patří, protože neznáš souvislosti a je to pouze položka na dlouhém seznamu záznamu z dronů a z různých států s různými kódy jejich názvů a ty můžeš kliknout na ten, který chceš vidět.

Jasně, jenže když chceš žít ve světě s nejvyšší možnou mírou soukromí, děláním něčeho, co tě může dostat do vězení, ve kterém tě připraví o soukromí úplně, s tím velmi nesedí. Jak jsi dospěl do bodu, že sis uvědomil, že je to pro tebe užitečný postup? Pamatuju si, jaký byl internet, když ještě nebyl sledován. A nikdy to nebylo takové, v celé historii lidstva. Například jsi měl děti na jednom konci světa, které vedly rovnocennou diskuzi, ve které byl zaručený stejný respekt vůči jejich nápadům a debatovali s odborníky v oboru z druhého konce světa o libovolném tématu, kdekoliv, kdykoli, pořád. A bylo to svobodné a nespoutané. A viděli jsme i ochladnutí toho a změnu toho modelu na model, ve kterém lidé kontrolují, na které stránky chodí. A dělají si vtipy o tom, že skončí na seznamu, pokud se věnují politickým záležitostem, a nebo něco řeknou v nějaké politické diskusi. Očekáváme, že budeme sledováni.

Mnozí lidé, se kterými jsem mluvil zmínili, že si dávají pozor na to, co píšou do vyhledávačů. Protože ví, že se to ukládá. A to omezuje hranice jejich intelektuálního rozvoje. A já jsem ochotnější nést riziko, že budu uvězněn, a nebo, že budu snášet jiné negativní dopady osobně, než jsem ochotný riskovat, omezení mé intelektuální svobody a ostatních okolo mě, kteří jsou pro mne stejně důležitý, jako já. A opět, neříkám, že se obětuji, protože mi to dává… cítím se dobře, v rámci mého lidského přežívání když vím, že jsem přispěl k dobru ostatních.

Úterý
Guardian, ve kterém nyní Glenn Greenwald pracuje, poslal i investigativního reportéra Ewena MacAskilla. Mohl byste to rozvést? No, nevím, nakolik jste seznámeni s programy a technickými kapacitami, o kterých vám všichni říkají, ale existuje infrastruktura v rámci USA a celého ostatního světa, kterou vybudovalo NSA ve spolupráci i s dalšími vládami, která odchytává v podstatě všechnu digitální komunikaci, veškerou rádiovou komunikaci, veškerou analogovou komunikaci, která se dá přes nějaké senzory detekovat. A s těmito možnostmi je v podstatě drtivá většina lidské komunikace a komunikace mezi počítači, komunikace přeš přístroje, která je typem mezilidské komunikace, automaticky zpracována bez konkrétního zaměření. A to umožňuje lidem zpětně prohledávat vaši komunikaci na základě vlastního schválení. Takže například, pokud chci vidět obsah vašich emailů, a nebo telefonáty vaší ženy, a nebo cokoliv takového, všechno, co musím udělat, je použít tzv. vyběrač.

Cokoli v komunikačním řetězci, co vás může unikátně a nebo téměř unikátně identifikovat jako osobu. Mám na mysli věci jako emailové adresy, IP adresy, telefonní čísla, kreditní karty, dokonce hesla, které máte unikátní, které nemá nikdo jiný. Tyto věci umím zadat do systému a on ne, že pouze projde všechny vaše záznamy v databázi a ukáže vám všechno, co jste už někdy viděl, ale přesune vás na vyšší úroveň sledování v budoucnosti, co znamená, že pokud bude něco z toho detekováno nyní a nebo kdykoli v budoucnosti, chci, aby mě to okamžitě upozornilo, abych mohl být informovaný v reálném čase, že s někým komunikujete a podobně. Já nevím kdo jste, nic o vás nevím. Dobře, pracuji pro Booz Allen Hamilton, firmu, která je armádním dodavatelem. Takříkajíc mě zapůjčili NSA, nekomunikuji s vedením Booz Allen, nedostávám zadaní od Booz Allen, ale pouze z NSA. Nevím, jak se jmenujete. Och, promiňte, jmenuji se Edward Snowden, Říkají mi Ed. Moje celé jméno je Edward Joseph Snowden. S N O W D E N

A odkud jste? Původně…narodil jsem se v Severní Karolíně, v malém městě Elizabeth City. Je tam stanice pobřežní stráže, jsem z vojenské rodiny. Ale většinu dětství jsem strávil ve Fort Meade v Marylandu. A jaké z toho plynou následky pro vaši rodinu? Toto je pro mě upřímně řečeno největší překážka. Moje rodina neví, co se děje, nejsou jsi toho vědomi. Nemyslím si, že si budu moci udržet rodinné vazby, které jsem měl celý život, kvůli riziku, že s tímto budou spojováni. A rozhodnutí, co zveřejnit a co ne, nechávám na vás, věřím, že to uděláte zodpovědně. No v podstatě, čím blíže zůstávám u mé rodiny, tím je pravděpodobnější, že tím budou zasaženi. Takže nechcete, abych to zveřejňoval? Nechceme…

Určitě uděláme všechno, co umíme proto, aby do toho nebyli zahrnuti. Och, promiňte, nechtěl jsem… Promiňte, ale musím vás přerušit. Můžeme na chvilku přestat, udělat ten dokument a potom se vrátit? Co potřebuji? Potřebuji emailovou adresu, kterou používáme, a nebo… No, můžeš poslat…když to zašifruješ, můžeš to poslat odkudkoli. Hlavní věc je, že musíš všechno tohle zabalit způsobem, který není možné dešifrovat a číst, když to vstoupí do sítě a nebo na některém koncovém bodě. Dobře, takže, v podstatě všechny tyto dokumenty budou uploadnuty v průběhu 48 hodin. Je to jednoduše… Toto bys měl dělat se vším, protože i když to vypadá komplikovaně, je to superlehké. Dobře, tak mluv, co mám udělat. Ukaž mi nejdřív strukturu adresářů, kde se nacházejí tyto soubory. Kolik jsi říkal, že je tam dokumentů? Sedm. Dobře, tak zatím co to budeš dělat…

O kolika dokumentech tu mluvíme? Protože v Guardianu nastavili lidé z Wikileaks systém tak, že je viditelný pro každého a jsem pouze zvědavý, jestli můžeš udělat to samé. To by bylo ideální. Ale jestli jsou některé z těchto dokumentů opodstatněně tajné kvůli tomu, že by mohly způsobit újmu lidem a metodám. Moje technické znalosti jsou postačující na jejich ochranu. Můžete mě doslova zabít nebo mučit a já neřeknu heslo, ani kdybych chtěl. Mám fintu, jak to udělat. Myslím, že jsou nějací novináři, kteří by to mohli udělat, ale velká část z nich by to uměla. No vzniká otázka, zda dokáže organizace skutečně kontrolovat ty informace bez toho, aby hrozilo nekontrolované odhalení? Ale souhlasím s tím, opravdu. Nechci být tou osobou, která rozhodne, co by se mělo zveřejnit a co ne. A proto namísto toho, abych publikoval sám, a nebo to celé zveřejnil, nechávám to na novinářích. Takže můj zájem a moje věci, když je jasné, že mám určitá pevná stanoviska, do toho nebudou zasahovat a vyjádří se veřejný zájem nejodpovědnějším způsobem. Ano. Takže, trochu vám přiblížím věci geograficky v Británii a tak. Chtěl bych zdůraznit, že GCHQ má pravděpodobně nejinvazivnější… – Vím. – odchytávací program na světě. Jmenuje se TEMPORA, T E M P O R A. A je to první systém, který bere všechno, takže vytváří metadata z celého obsahu. Takže takto bych to chtěl udělat, co se týká načasování, pokud s tím všichni souhlasí. Máte to dodělané? Ano, mám. Chtěl bych se vrátit k těm dokumentům a potom je tu hromada dalších dokumentů, které nesouvisí s těmi prvními zprávami, rád bych je… – Rozumím. – …s tebou probral. Já nikam nejdu. Máš čas? Chtěl by ses nejdřív podívat do diáře? Podívám se, jaký mám program. Pro tebe je to v pořádku, Lauro? – Je to super. – OK

Středa

Prosím. Ano. Jídlo bylo skvělé, díky moc. Ne, pořád mi něco zůstalo a myslím, že to sním později, takže se nyní nemusíte se mnou zabývat. Dobře, super, děkuji pěkně, nashledanou. Dám to rychle do pořádku. Další vtipná věc, kterou jsem o tomto řekl Lauře je, že všechny tyto nové VOIP telefony mají v sobě malé počítače a můžete je přes síť hacknout, během celé doby, dokonce i když je příjemce vypnutý, takže… když je zapojený, dá se odposlouchávat. Nebral jsem to před tím na zřetel. Ale ano… OK. Je tolik způsobů… Toto by mohlo být… Všechno, co se tu děje, bude pravděpodobně někdy zveřejněno. Tak bychom k tomu měli přistupovat. Ano. Ano, myslím… Myslím, že jsme… Takže máš u sebe bezpečný počítač? Mám, mám. Vytáhnu ho. Máte nějaký závazek ohledně času zveřejnění prvního článku? V Londýně je sedm a nebo osm hodin ráno. Aha, OK. Tak se na to podíváme. Ok, aha, tady je další. Dám ti radu, nenechávej napříště pořád tu stejnou SD kartu ve svém notebooku. Věděl jsi, že je stále ve tvém laptopu? Ano, myslím, že to byla… Dobře, jen se ujišťuju. Ano, dobře. – To je ono? – Tady.

Budeš mít novou, která vypadá identicky, ale obsahuje jiný archiv. Takže asi jsi ji budeš chtít nějak označit. Mohla by jsi mi podat můj kouzelný kabát moci? Hmm. To je kvůli možnosti sledování ze shora? Vizuálního, ano. Vizuální sběr dat. Myslím si, že v tomto okamžiku není nic, co by nás mohlo šokovat. Stáváme se pořádně… Ewene ty jsi jednou řekl, „Už nikdy neopustím tuto místnost, nikdy znova neopustím nic v mém pokoji. A už vůbec ne počítač…“ Řekl jsem, že je nakažený virem paranoie, to se stává nám všem. A on, že už nikdy neopustí žádné z těch zařízení a já neopustím moje. Moje taška je stále těžší a těžší. Přesně. Dobře, potřebuju, aby jsi zadal svoje hlavní heslo, protože já ho neznám. Můžeš použít tohle, pokud by jsi chtěl… Dobře, vypadá to, že tvoje heslo má i tak pouze 4 znaky. Obvykle je o hodně delší, ale tohle je pouze jednorázová záležitost, ne? Takže, je to… Bylo o dost delší, ale odkdy vím, že je to pouze jednorázová záležitost, vymýšlím si kratší. Není to správné? Vlastně není. Vysvětloval jsem to i Lauře. Jde o to, že má hardwarovou MAC adresu a když jsou lidé schopní identifikovat tvůj počítač a oni schopní jsou… Toto je fakt, kterým prozradíš nejznepokojující příběh? Ano, to je pravda. Měli byste si určit priority… Je to 10 znaků, píši velmi rychle. Vlastně je to 10 znaků, ale… Deset znaků by stačilo, kdyby měli útokem hrubou sílou projít celý prostor klíčů. To by NSA trvalo pravděpodobně jen pár dní. To je požární alarm, OK… Doufám, že to byl pouze 3 sekundový test a nebo to je… Chceš zavolat na recepci a zeptat se? Je to v pohodě. Ano, nemyslím, že to něco znamenalo, ale je zajímavé, že jsem právě… Stalo se to už předtím? Možná jsou naštvaní, protože nás už nemohou poslouchat přes telefon. Už se to předtím stalo? Ne, toto je poprvé, co se to stalo. V případě, že mají nějaký alarm, který se zapne, když… To je neobvyklé… Pravděpodobně jsme… Možná se musíme evakuovat. Můžeme to ignorovat? Nevím. Nepokračuje to. Nepokračuje to. Ne, jen říkám, že kdyby to pokračovalo… A potom potkáme v hale nějaké týpky. Ano. Ano. Ano, nechejme to teď tak a dokončeme to. Asi teď nezvednou telefon, protože budou mít sedm tisíc telefonátů. Ano. Dobrý den, slyšeli jsme hlasité houkání na 10. podlaží. Můžete mi říct, co to bylo? Aha, OK. OK, super. Děkuji, nashledanou. Testují požární alarm. Ano, to je dobře, to jsem chtěl slyšet. Milé od nich, že nám o tom dali vědět dopředu. Udělám vám rychlou přehlídku… Když se na tohle dívala Laura, slintala u toho… a nemohla ty dokumenty přestat číst. Jasně. Zkusíme se krotit, ale neslibuju, že se nám to podaří. Chci vám jen rychle vysvětlit, co jsou zač a jak jsou zorganizované. Pro začátek k těmto dokumentům, primárním účelem druhého archivu je získat pozornost k SSO jako protikladu k PRISM. Tohle je v obecné rovině. SSO jsou Operace se speciálním zdrojem. Existují celosvětové pasivní zbytky dat na domácích i mezinárodních sítích. Je mnoho způsobů, jak to udělat, ale nejčastěji jde o partnerství s korporacemi, které to dělají vnitrostátně, ale i mezinárodně, vynucují si to přes centrály v USA, a nebo jim prostě platí za přístup. A dělají to i bilaterálně s pomocí jistých vlád. Funguje to tak, že jim řeknou: „Dobře, my vám pomůžeme nastavit systém, když nám za to budete dávat z něho data“. Hm, je tam toho o mnoho víc, než může jedna osoba a nebo jeden tým zpracovat. Aha. Hm, XKEYSCORE Deep Dive. XKEYSCORE ve skutečnosti, a je velmi dokumentace o XKEYSCORU a o tom, jak funguje, je to front-end systém, který používají analytici na vyhledávání v datech, o kterých jsem vám říkal. Všechny ty věci, kde můžete vyhledávat v minulosti v aktuálním čase, označovat lidi, atd. XKEYSCORE je front-end pro tohle. Ukážu vám jeden slajd, protože Laura si myslí, že je důležité ukázat, jak se zvyšuje sofistikovanost těchto schopností postupem času. Tohle je pěkné. Ve fiskálním roce 2011, uměli monitorovat 1 miliardu telefonátů a internetových sessions současně, na jednom z těchto zařízení. A dokázali sbírat data rychlostí 125 gigabajtů za sekundu, což je terabit za sekundu. Každý jednotlivě? Ano, každý jednotlivě. Kolik jich je dohromady? Část z těchto, předtím jich bylo 20, 10 jich má Ministerstvo obrany. Ale tyhle jsou zastaralé, modernizujeme celkem rychle. No pořád je to 20 míst, to je nejmíň 20 miliard. Tohle všechno musí jít ven. Chápete, to je jako… Jen pro pochopení, schopnosti toho jsou velmi nejasné. Není to sci fi. Tohle se děje právě nyní. To jsem nemyslel, je to jako… Rozsah toho celého… Toto je celkem nedostupný technický dokument. Ale je to jako studená sprcha, chápeš, co myslím? Měli bychom se bavit o tom, zda vůbec chceme mít vládu… Toto je obrovské a mimořádné. Je to neskutečné… I když to víte… I když víte, že… vidíte toho fyzický plán a jakési technické vyjádření, brutálně vás to zasáhne, jako… super drsným způsobem, co je velmi potřebné. O šest hodin později publikoval Glenn Greenwald první článek. Sledujete mimořádné zprávy na CNN. Nová důležitá zpráva opět podněcuje obavy, že soukromí lidí je ohroženo ve jménu americké „bezpečnosti“ Odhaluje to soudní nařízení vydané pro NSA, na základě kterého může neomezeně přistupovat k záznamům milionů zákazníků firmy Verizon. Před časem jsem viděl první interview s reportérem, který veřejnosti tuto zprávu přinesl, Glennem Greenwaldem, z Guardianu. Gratuluji k úlovku! Vysvětlíte našim divákům, proč je to důležité. Je to důležité proto, že lidé musí pochopit, že zákon, který tohle umožnil, což je Patriot Act přijatý po 11. září 2001, je zákonem, který poskytuje vládě velmi rozsáhlou pravomoc získávat záznamy o lidech na nižším stupni podezření, než jsou obvyklé standardy. Takže se vždy předpokládalo, že Patriot Act znamená, že pokud má vláda i jen nejmenší podezření ze spáchání trestného činu nebo terorismu, mohou o vás získat množství informací. Zvláštní na tom je to, že není zaměřený proti žádným osobám, o kterých se věří, a nebo je podezření, že spáchali zločin a nebo jsou součástí teroristické organizace. Je to sběr telefonních záznamů každého jednotlivého zákazníka Verizonu a prověřování každého telefonátu, který udělal, zda už tuzemského a nebo zahraničního. Takže je to paušální a dalekosáhlé. Je to vládní program určený na sběr informací o všech Američanech, nejen o lidech, u kterých věří, že je opodstatněné myslet si, že udělali něco špatného.

Čtvrtek

Je to složitá situace. Víš, slyšet, že osoba, kterou miluješ, se kterou jsi strávila 10 let, se možná nevrátí. Co se jí ptali? Kdy mě naposledy viděla. Kde jsem. Co dělám, hm… no víš. Co ví o mé nemoci. A takové věci. Takže ano, celkem určitě ví. Protože ona je… Je jasné, že nejsem doma nemocný. – Ahoj – Ahojte Odpojím se od internetu. Tak, máme nějaké novinky? Ano, opravdu máme novinky. Myslím, že jsem měl dnes návštěvu, možná jen před pár hodinami. Co to byly za lidi…? Personalistka pravděpodobně z NSA a ne z Booz Allen. Protože ji doprovázel policista, Takže policie a NSA plánují, že se vloupají do mého domu, což normálně policie nedělá. Ona tam žije? Ano, ona tam žije, tak jsem jí řekl, aby zcela spolupracovala. Nemohu najít svůj telefon, moment. A neměla o sebe strach. Víte, co udělám? Pouze si vyberu věci, které chci použít. Dobře. Nuž, já myslím, že to vůbec není překvapivé. Není, já jsem se na to připravil, ale když to přijde a když s vámi mluví, je to trochu rozdíl. Určitě. Ale je možné, že si pouze všimli, že nejsem přítomen. Myslím si, že to není možné. Je, ale… ano, teda… Jen se zbavím tohohle. Je jasné, že jsem se dnes ráno soustředil na jiné věci, než na vzhled. Jak jí bylo? Jak reagovala? Byla relativně klidná? Je relativně klidná. Ví něco o tom, co děláš? Nemá ani potuchy a kvůli tomu se cítím špatně, ale to byl jediný způsob, jak jsem ji mohl ušetřit od problémů. Takže jsi odešel s tím, že musíš někam jít z nějakých důvodů, o kterých nemůžeš mluvit? Prostě jsem zmizel, když byla na dovolené a nechal jsem jí vzkaz, že jsem musel na chvíli odjet kvůli práci, což není při mé profesi neobvyklé. Jasně. Dobře, tak ti položím rychle pár otázek. Jsou schopni se dostat do tvých věcí a zjistit, co jsi sebral? Teoreticky, možná by mohla být taková možnost, ale není nevyhnutelná. Protože jsem ukradl tolik různých věcí, že jediné, co se stane je, že je z toho klepne pepka, protože si uvědomí, že: „On měl přístup ke všemu.“ Ano. A nebudou vědět, co se konkrétně stalo. Myslím, že se začnou cítit trochu lépe, ale nebudou z toho případu na prášky, když uvidí první článek a uvědomí si, kam to celé směřuje. Nepůjde o to, že: „Tady máte seznam všech, kteří dělají všude.“ Jasně. Já si myslím i to, že budou extrémně paranoidní a budou předpokládat, že nastanou všechny druhy nejhorších scénářů, co je, myslím si, donutí reagovat způsobem, který pravdepodobně nebude obzvlášť racionální, no zároveň je tam i… Myslím si, že nyní jsou limitováni. Souhlasím a myslím, že jsem měl čas připravit věci, budeme alespoň minimálně chránění, bez ohledu na to, kdo jsme, kdo je do toho zapojený, – vy jste buď novináři – Jasně. a nebo mimo svoje pravomoci, takže máme chvíli, abychom to uhráli první, než začnou být fakt nepříjemní. Myslím, že bude trvat týdny, než seženou právníky, kteří se k tomu postaví tak, že: „Toto je výjimečná situace, jak to můžeme interpretovat tak, aby to bylo v náš prospěch?“ Viděli jsme je dělat to neustále zda šlo o drony, odposlouchávání a nebo cokoli. Na základě toho zákona z roku 1840 můžeme přisoudit x, y nějakému úřadu. Ale chce to čas a nějakou dohodu. Ano a také si myslím, že čím víc budeme na veřejnosti, jako novináři, tím budeme ve větším bezpečí. Přemýšlel jsem se o tom, kdybychom jsme se mohli pohnout dál? Já budu připravený kdykoli, opravdu si myslím, že jsme se dohodli, že nebudu zasahovat do procesu zveřejňování. To je nyní moje primární starost. Nechci se dostat do problémů dřív, než se to stane i tak a odvést pozornost od zprávy, kterou zveřejníme.

Pátek

Jde tady o desítky milionů Američanů, kteří nejsou podezřelí z udělání něčeho, kvůli čemu by měli být odposloucháváni. Zveřejnila jsem druhý článek ve Washington Post spolu s novinářem Bartonem Gellmanem. Guardian informoval o programu NSA o něco později. Sledujete mimořádné zprávy na CNN. Objevil se další důležitý dokument, tentokrát ve Washington Post. Je to převratná zpráva, která odhaluje další rozsáhlý a tajný vládní sledovací program. Washington Post a Guardian v Londýně informují, že NSAFBI odchytávají data přímo z centrálních serverů devíti hlavních internetových společností včetně Microsoftu, Yahoo, Googlu, Facebooku, AOL, Skype, YouTube a Apple. Ve zprávě se píše, že získávají audio, video, fotografie, e-maily, dokumenty a záznamy o připojení, které analytikům umožňují sledovat pohyb osob a kontext v průběhu času. Pojďme prodiskutovat tohle nejnovější odhalení, které rychle vychází na povrch. Bill Binney, bývalý úředník z NSA, skončil jste tam v roce 2001, protože jste byl naštvaný na to, co se tam děje, nyní jste známý jako vynašeč. Bille, co si myslíte o tomto článku z Washington Post?

Nuž, já si myslím, že pouze pokračují v tom, co dělali celou dobu. Takže nejste překvapený? Ne. Máte představu o tom, kdo mohl vynést tyto informace? Nevím, kdo je vynesl, no nepochybu o tom, že vláda zahájí vyšetřování ne toho, kdo schválil tyto programy, ale toho, kdo vynesl tyto informace. Nejsem šokovaný, že to popírají, nepředpokládal jsem, že… Věříte tomu? Možná je to nějaký technický důvod, díky kterému mohou říct, že aktivně nespolupracujeme a nebo nemají to, co my považujeme za přímý přístup na naše servery, co však víme je, že jsem mluvil s více než jednou osobou která sedí u stolu s otevřeným webovým portálem a píše příkazy a dostává se na tyto servery na dálku. Takže, ať tomu říkají jakkoli, toto je to, co se děje. Počkat, tohle je největší zásah do amerických občanských svobod pravděpodobně za celou historii, ne? V New York Times dnes řekli, že vláda úplně ztratila důvěryhodnost. New York Times kvůli tomu sjel prezidenta Obamu a na to jsem zvyklý, New York Times stíral pravidelně Georgea Bushe za ochranu vlasti, za kroky, které podnikl. Nechci, abychom usnuli na vavřínech. Nechci, abychom se znova zasekli jako tenkrát v Bostonu, Chápu, že lidé jsou ochotní obětovat svoje občanské svobody, lidé jsou ochráněni, což je dost… Jak můžete věřit ve svobodu? Zahrajte si na ďáblova advokáta. Když máte tajné soudy, tajné operace jako PRISM, tajné vyšetřování, které sleduje každý detail života každého Američana bez toho, aby o tom věděl kdokoli z americké veřejnosti. To není svoboda, ne? V roce 2008 zrušili soudní příkazy na odposlouchávání veškeré komunikace kromě té, kterou vedou Američané výhradně na americké půdě. Takže nepotřebují příkaz na lidi, kteří jsou cizinci mimo USA, ale nepotřebují ho ani na Američany, kteří jsou ve Spojených státech a komunikují s lidmi, o kterých si myslí, že jsou mimo USA. Takže opět, fakt, že neexistuje žádná kontrola, žádný dohled nad NSA znamená, že si mohou vzít cokoli chtějí a fakt, že je to vše za zdí tajemství a vyhrožují lidem, kteří to chtějí odhalit znamená, že to, co dělají, dokonce i porušování zákonů je něco, co bychom neměli vědět, pokud po tom nezačneme opravdu pátrat a nezjistíme, co vláda dělá. Glenne Greenwalde, ještě jednou gratuluji k odhalení tohoto skandálu, Děkuji vám za účast. Právě jsem si psal s Lindsay a ještě žije, což je dobře a je na svobodě. Moje platby za pronájem už nechodí majiteli, tak řekl, že pokud nezaplatíme do pěti dní, tak nás vystěhuje, což je divné, když mám nastavený trvalý příkaz. Jak se zdá, po celé ulici, kde bydlím jsou stavební auta, tak by mě zajímalo, co hledají. Je to… je to neobvyklý pocit, který je těžké… těžké popsat a nebo vyjádřit slovy, ale nevědět, co se bude dít v následujících dnech, další hodinu a nebo příští týden je děsivé, ale zároveň i osvobozující, chápete, plánování o hodně jednodušší, protože nemáte tolik proměnných, které je třeba zohlednit, můžete pouze konat a potom opět konat. Takže všechny tyto telefonáty jsou digitálně nahrávané nikoli kvůli obsahu, ale kvůli původu a lokací přičemž vláda přistupuje přímo na servery těchto velkých internetových společností. Jak došla vláda k závěru, že toto je nezbytné pro národní bezpečnost a nikoli dramatické překročení hranic osobní svobody? Je to složité, Matte, protože jak se zmínil Peter, minulou noc jsme dostali skoro o půl noci oznámení o odtajnění od ředitele národního zpravodajství. Velmi se snaží, vláda už má silnou podporu šéfů obou stran ze zpravodajských komisí. GCHQ má interní Wikipedii na přísně tajné informace, vysoký stupeň utajení, kde se každý, kdo pracuje ve zpravodajství, může podívat na vše, co chce. Takto to je a já to dávám vám, vy rozhodněte, co je vhodné a co ne. Budou to dokumenty různých druhů, obrázky a prezentace a dokumenty ve wordu. Takovéto věci… Promiňte, můžu se posadit? Jistě. Omlouvám se, ale potřebuji to zopakovat. Takže v těchto dokumentech… Ano, bude o tom něco víc v dokumentech, toto je pouze část, například se tam píše o Tempoře a o pár dalších věcech, které jsou samotným Wiki článkem. Je tam i o nimi vytvořeném nástroji s názvem UDAQ. U D A Q Je to jejich vyhledávací nástroj na všechny data, – které sbírají. – Ano. Jsou tam projekty, jsou tam řešení problémů nějakých konkrétních nástrojů. Díky. A další věc, kdy myslíte, že vyjdete na veřejnost? Já si myslím, že to bude velmi brzy, tou reakcí se to vyeskalovalo rychleji, Myslím, že tehdy, když z toho začnou dělat moji věc. Co se může stát nyní téměř kdykoli. Ano. Vystoupím s tím, že: „Ano, toto není věc nikoho, kdo se schovává ve stínu. Toto jsou veřejné záležitosti, to nejsou moje záležitosti, tohle se týká všech, víte a já se vás nebojím, nebudete mě v tichosti šikanovat tak, jak to děláte všem ostatním a pokud to neudělá někdo jiný, tak já ano a doufám, že když bude po mě, ať už mi uděláte cokoli, najde se někdo, kdo udělá to samé.“ Bude z toho takový internetový princip hydry – můžete zastavit jednu osobu, ale tam bude sedm dalších. Jistě. Zhoršuje se vaše nervozita? No… ne. Myslím, že přistupuji ke stresu takto… částečně proto, že jsem věděl, že to přijde… Protože jsem do toho napochodoval dobrovolně. Už jsem si na tu myšlenku zvykl. Nedělám si starosti. Kdyby někdo náhle rozrazil dveře znervózním a zasáhne mě to, ale zatím, víte… Ale pokud to neudělají…no víte. Jím trochu míň, ale to je, myslím, jediný rozdíl. Pobavme se o tom, kdy zveřejníš svoji identitu. Dobře. Tohle je, no víš, potřebuju to s tebou probrat, protože mám vážné obavy. Dobře, poslouchám. Jde o to, že když vystoupíme a… Vím, že věříš tomu, že je tvoje odhalení neodvratné a že určitě přijde brzo. Dnes v New York Times Charlie Savage fascinující Sherlock Holmes politického zpravodajství vydedukoval, že fakt, že byly tyto úniky informací úspěšné pravděpodobně znamená, že je někdo, kdo se je rozhodl vynést… Někdo jiný tě citoval, řekl, že to byl někdo z tvých čtenářů. Ano. Někdo další se do toho vkládá. Ano, takže myslím, že je to ok, chtěl bych lidi… – Chtěl bych říct… – Ano. No víš, tohle je ta osoba, chtěl bych začít představením konceptu, že toto je osoba se specifickou sadou politických zájmů a to je informovat svět o tom, co se děje. Udržet všechno tohle v absolutní anonymitě, ale chtěl bych tě začít představovat užitečným způsobem. No jde o tohle. Mám obavy, že když vystoupíme a řekneme, že tenhle to udělal, udělal všechno to, o čem jsme mluvili, posloužíme tím vládě a pomůžete jim přiznáním a identifikací toho, kdo to našel. Myslím, že možná máš pravdu, možná na to přijdou rychle a možná to budou vědět, ale je nějaká šance, že by nevěděli? Poskytujeme jim věci, které ne…? A nebo… Je možné, že to už vědí, ale nechtějí to odhalit, protože nevědí… A nebo neví a my se jim to chystáme říct. Je možné, že budou mít tak 2-3 měsíce nejistoty a my vyřešíme jejich problém za ně? Nebo ti na tom nezáleží, možná to chceš, možná, teda, nechceš vyjít ven proto, že si myslíš, že je nevyhnutné, že tě chytí a chceš to udělat první, chceš vyjít proto, že prostě chceš kurva vyjít a… Och, to je ono, to je ta věc. Nechci se s tím schovávat a krčit se někde, nemyslím, že bych musel, samozřejmě jsou okolnosti, které tomu nasvědčují. Myslím si, že je projevem síly vyjít ven a říct: „Podívejte, já se nebojím a myslím, že ani ostatní by se neměli bát, seděl jsem minulý týden v kanceláři vedle vaší, my všichni máme na tom podíl, toto je naše zem a rovnováha sil mezi občany a vládou se mění na těch, kteří vládnou a těch, kteří jim vládnou což je opak k voleným a voličům.“ Dobře, tohle jsem potřeboval slyšet, že to není o… No chci říct, že si nemyslím, že je možnost, že nebudu odhalen, nakonec. Pro mne je to pouze otázkou času. Máš pravdu, může jim to trvat dlouho, nemyslím, že bude, ale nesnažil jsem se zakrýt stopy, protože jsem měl v úmyslu vyjít na veřejnost. Dobře, dnes ráno zveřejním pouze všeobecnou obhajobu vynášečů a tebe konkrétně bez toho, abych o tobě cokoli řekl. Zveřejním to hned, jak se vrátím a všem lidem, kteří nepřestávají mluvit o vyšetřování, jako je toto, pošlu do píči. Přístup – nebojíme se vás a můžete si zastrašování strčit do píči, musí předcházet všemu, co děláme. Myslím, že to je vynikající. Tvoje zásady v tomhle se mi to velmi líbí, mohu je jen podpořit, protože je to opačný model než ten, který nastolila vláda, kdy se lidé snažili říct pravdu a potom se skrývali a anonymně šířili informace. Já říkám, ano, mrdat na to, prostě pojďme… Dobře, tak tady je plán. A, jde o to, že jsme všichni cítili, že tohle je správná věc, který bychom měli udělat. Cítíš sílu svého rozhodnutí, víš, co myslím, chci, aby tu sílu bylo cítit ve světě. OK A je to… je to rozhodující postavení se jim, seru na schovávání se i jenom na jednu sekundu, zjevím se jim rovnou před ksichtem, nemusíte vyšetřovat, tady není nic na vyšetřování, tady jsem! Víš a myslím, že je to prostě ohromný projev síly, a potom pouze zůstává otázka, jak to nejlépe udělat. To je moje starost a nad tím strávím… Takže dnes ráno vyjde tato zpráva, za předpokladu, že to Guardian nezmění, tato zpráva vyjde ráno, jen aby se udržela pozornost, aby bylo jasné, že přichází odhalení, velké odhalení večer ve smyslu: „OK, toto je hlavní uniklá informace“ A po dnešku, když zveřejníme ty dvě hlavní věci, které chceme zveřejnit to bude jak: „Co je to kurva za informace a kdo je vynesl?“ To ti garantuju. Jen se chci ujistit, že se trochu pohneme… Chceš se pohnou dál? Jen chci, abychom se pohnuli…dobře. Dobře, jsme připraveni. Takže začínáme s nějakými základními informacemi o tebe. Uveď svoje jméno, na jaké pozici ve zpravodajství pracuješ a jak dlouho pracuješ v této oblasti. OK… pouze nějaké… nakolik chceš jít do hloubky a nebo chceš pouze všeobecné informace, jako, že nyní jsem analytik infrastruktury v Booz Allen Hamilton, nikoli celý můj příběh? – Ano. – OK. Pouze shrnutí. OK.

Jmenuji se Ed Snowden, mám 29 let, pracuji v Booz Allen Hamilton jako analytik infrastruktury pro NSA na Havaji. A na jakých pozicích v rámci zpravodajství jsi pracoval v minulosti? Byl jsem systémovým inženýrem, systémovým administrátorem, vyšším poradcem pro CIA, IT konzultantem a referentem telekomunikačních informačních systémů. A jaké oprávnění máš… měl jsi, na jaký stupeň utajení? Nejvyšší utajení, No, lidé na mé úrovni přístupu k administraci systému a nebo analytici infrastruktury mají obvykle vyšší přístup, než je běžné u zaměstnanců NSA. Normální zaměstnanec NSA má kombinaci prověrek s názvem TS SI TK a Gamma. To jsou nejvyšší utajení, Signals Intelligence, Talent Keyhole a Gamma. A všechny se vztahují k určitým věcem, které jsou jádrem úkolů NSA. Jako systémový administrátor dostaneš speciální povolení nazývané PrivAcc, což je privilegovaný přístup, který ti umožňuje přístup k informacím jakékoli klasifikace bez ohledu na to, jaké potřeby vyplývají z tvé pozice.

Pondělí 10 červen, 2013

Na závěr ještě připomínka naší hlavní zprávy, kterou je popis toho, o co se CIA obvykle snaží. Edward Snowden říká, že je zodpovědný za únik informací, o monitorovaní telefonních a internetových dat vládou USA. Ministerstvo spravedlnosti USA potvrdilo, že probíhá počítačové fázi kriminálního vyšetřování. Nechám je delší, a nebo je mám zkrátit? Kvůli lidem, kteří viděli video. Jsem nyní lehčeji identifikovatelný? Oholit. Oholit? Nemohu se úplně oholit, protože budu mít stále strniště. Ani nemám menší nástavec. Budete dnes mluvit o té zprávě i s jinými médii? Ano. Přijďte do naší kanceláře… … o tom, kde je Snowden teď, jaké má plány? Ne, o tom nebudu mluvit, takže pokud nemáte jiné otázky… Jaké máte plány vy? Zůstáváte v těchto dnech v Hong Kongu? Na chvíli. A je šance, že napíšete víc o této záležitosti a nebo už tomu nebudete psát nic? Ne, budu o tom psát i dále. Byl na vás vyvíjený nějaký tlak ze strany autorit z USA kvůli dalšímu informování o této věci? Ne. A slyšeli jste něco o tom, co by mohlo být… ptali se na vás Hong Kongské autority v souvislosti s tímto případem, nebo vás kontaktovali a nebo se ptali, kde je Snowden a zda je to pouze další… Nebyl jsem kontaktován žádnou vládou. A jak si myslíte, že se budou věci vyvíjet dál? Pro vás a samozřejmě Snowdena a i americká média a vládu USA obecně? Já budu pokračovat v informování. Informovaní o tom, co dělá vláda a o čem by, podle mě, lidé měli vědět. Co se týká Snowdena, to nikdo neví. Kriminální vyšetřování vynašeče… bylo zveřejněno monitorování telefonátů a internetových dat… Bezpečnostní síly v Afganistánu hlásí celou řadu… Nyní je čas na náš přehled tisku a podívejme se na hlavní zprávy ze světa. Začneme s hlavní zprávou z Guardianu, která odhaluje identitu bývalého zaměstnance CIA. Pode zprávy vynesl informace odhalující míru sledování Američanů na internetu. – Edward Snowden – Vynikající zpráva… Myslím si, že je to fantastická zpráva, jako z románu Johna Le Carré. Teda, když čtete, co udělal, měl materiál, potom se rozhodl jít na místo, kde, jak vysvětlil, Do prdele. na něho Amerika nedosáhne, co je Hong Kong, který je součástí Číny a má dva politické systémy, takže tam bude pravděpodobně chráněný, všecko velmi dobře naplánované, jak ve špiónském románu. Podívejme se však na detaily. To by to mohlo zhoršit. Ale pouze spodní část mojí tváře. Snowden tvrdí, že má stále větší hrůzu z toho, co vnímá jako rostoucí moc NSA. A bylo jeho rozhodnutím zveřejnit dokumenty, které údajně odhalují organizaci sledující milióny telefonátů a to, že má přímý přístup k některým… Jak se cítíš? …internetovým firmám ve světě. Co se stalo, stalo se. bavili jsme se o tomto, znal jsem rizika a když mě zatknou, tak mě zatknou, Dokázali jsme získat dokumenty, které bylo potřebné zveřejnit. A vy a Glenn jste mohli o tom informovat bez ohledu na to, co se stane mně. Dnes 29 letý Edward Snowden tvrdí, že zpravodajské agentury USA shromáždily nahrávky miliónů telefonátů a monitorují internetová data… Ano. Promiňte, kdo se ptá? Obávám se, že máte špatné číslo pokoje. Děkuji. Wall Street Journal. Ano. Opakujte to prosím. Ne, děkuji. Žádné hovory. Myslím si, že mají špatné číslo. Ano, žádné hovory. Děkuji. Počkejte prosím, pokud by to byli dva muži z recepce, ti mohou volat, ale žádné hovory z venku. Moment, vlastně… přepojte je. Moment, madam? Do píči. Ano. Je to právník? Ano, ne, ne, ne, myslím lidi, kteří se ptají, zeptejte se jich, zda jsou právníci. Ne, řekněte jí, že má špatné číslo a že tu není pan Snowden. Abychom se vyhnuli médiím, přesunuli jsme se do mého pokoje. Ahoj Robert, můžeš mluvit? Bezpečně jsem se dostal do pokoje. Jsem teď v bezpečí, s klientem, dobře? Takže můžeme si popovídat o plánu? Ta aplikace už běží, a nebo co? Technicky? Ano, ale? Takže technicky ještě není spuštěná. Johnatan Man, advokát, lidské práva Nevadilo by ti mluvit na hlasitý odposlech? Promiňte. Ahoj, Roberte. Ano, dobrý den. – Dobrý den, já jsem klient.

Hlas Roberta Tibba, advokát

Dobrý den Edwarde, jak se držíte? Celkem dobře. Mám se dobře. Dobře, právě jsem byl na setkání s ředitelem UNHCR tady v Hong Kongu a jsou si vědomi toho, že máte nárok na zvýšenou ochranu od UNHCR a byli by rádi, kdybyste šel s námi do OSN. Dobře. Pokud půjdete nyní, je oběd, ale pustí nás dovnitř. Nikdo jiný se tam nedostane. OK. V UNHCR mají samostatné východy z budovy, takže umíme lehce odejít, kdyby vás tam našla média. Budete moci odejít z budovy jinou cestou. OK, to je skvělé. Mohu si přinést svoje věci? Protože jsem na útěku a tak může odejít kamkoli, kdykoli a nevracet se. Pokud by to bylo nevyhnutelné. Pouze odtud odejděte, nemusíte se vracet zpátky. Vezměte si sebou všechno, co potřebujete a běžte s panem Manem. Já vás vyzvednu… On ví, kde vás vyzvednu. A dovezu vás do UNHCR. OK, to zní dobře. Dobře. Velmi vám děkuji za pomoc. Trochu se bojím dalšího kroku, o ubytování, kde bude moci zůstat, jestli je něco soukromé, kde ho policie nenajde. O to bych se nyní nestaral, jen se dostaňte do OSN. Dobře tedy. Zavolám ti před tím, než vyrazíme, ok? -Dobře, děkuji. -Dobře, děkuji. – Ahoj. – Čau. Nemáme auto. Tak přemýšlím, že bychom mohli požádat správce, aby nám ho půjčil. A nebo půjdeme dolů a chytíme si taxík. Ale v provozu tady v Tsim she Tsui je náročné chytit taxík. Ano… A je nějaký případ, kdy Hong Kong vydal někoho za politický projev? Ne, o ničem takové nevím. Ale pokud máme žádost o nevydání pronásledovaného, a nebo žádost o azyl, potom by vám měli, podle zákona, dát písemnou záruku, že můžete zůstat v Hong Kongu, protože ještě neví, kam by vás měli uklidit. Prezidenta určitě netěší způsob, kterým tato debata upoutala tolik pozornosti minulý týden. Uniklé tajné informace o citlivých programech, které jsou důležité v rámci našeho boje proti teroristům, kteří mohou ublížit Američanům, jsou problém, ale samotná diskuse je legitimní a měla by probíhat. „Klíčové tajemství“ „Národní iniciativa“ „CNO“ Snowden požádal přes OSN o uprchlický status a jde do úkrytu. Já jsem zůstala v Hong Kongu doufajíc, že budu pokračovat v natáčení, ale uvědomila jsem si, že jsem sledovaná. O šest dní později jsem se vrátila do Berlína. Berlín, Německo ES: Ahoj, jsi tam? LP: Ano! Jsi v pořádku? ES: Jsem. ES: Myslím, že se s tebou nějaký čas nebudu moc potkat. Jsi příliš na očích. ES: A nyní, když Washington Post zveřejnil můj profil, NSA může zrušit moje účty a nebo zablokovat spojení. ES: Takže se budeme muset znova navzájem ověřit. LP: OK. Pokud ti seženu kameru, budeš moct točit tam, kde jsi? ES: Nyní ne, Moji hostitelé jsou velmi zranitelní. ES: Tady opravdu nemůžu mluvit otevřeně. LP: Nemůžeš? ES: Nechci, aby jim vpadli do domu. Rio de Janeiro O Globo USA odchytly miliony brazilských emailů a telefonátů. Chtěl bych vám nyní ukázat nový dokument. Bude vám to mnohokrát jasnější. Tato mapa ukazuje kabely, které používá PRISM na sběr dat. Tady vidíte, kolik toho sesbíraly. Čím silnější čára tady je, tím víc dat posbíraly. Jak vidíte, tyto čáry, tyto kabely v jižní Brazílii a na severu v moři jsou celkem silné. Takže toho přes PRISM sbírají hodně, což je podle mě velmi důležité, protože PRISM je Facebook, Skype, YouTube, Yahoo, Hotmail. A ukazuje to, že toho bylo z Brazílie mnoho ukradeno. Nevíme ale, kolik toho ví Brazilská vláda, a nebo, zda Brazilské firmy spolupracují. Ale věřím, že se to dozvíme. Jednoho dne budeme vědět všechno. A nebo téměř všechno. Ano. Glenn: Jak teďka vidíš odjezd do USA? LP: Nyní bych nejela. Glenn: A později? LP: Nevím. A ty? Glenn: Nevím. LP: Je vysoká šance, že budeme předvolání před soud, jak se vrátíme. Glenn: Pro mě je to nejlepší scénář. Glenn: Uvidíme. Guardian, Londýn Dobře, takže který teda chceme? Tohle je pracovní verze, takže nemusíme říct nic z toho. Tak to zrediguj. Běž nahoru. A co s Alexandrovým citátem, je to… Ano. Je to v TARMACu. „Proč bychom neměli zachytávat všechen signál celou dobu? Zní to jako dobrý letní projekt pro Menwith.“

Keith Alexander, ředitel NSA na návštěvě v UK.

Tenhle. Ano. Máme tady tajný dokument, je to tajný dokument. Máme tady prezentaci, která by měla mít pouze tři slajdy. Pokud by měla mít víc, než tři slajdy, musíme být extrémně opatrní. Ano? Ano, to je ono. Tohle je pro nás, pro Guardian, opravdu nebezpečný materiál. Pokud uděláme chybu, budou velmi nazlobení. Drželi jsme to pod zámkem a nikdo o tom neví. Ne, to netvrdím. Přijdou sem a vyrazí dveře, pokud budeme dělat na tomto… A řekl… Premiér má z toho mimořádné obavy. A stále tvrdí: „Tohle je z úplného vrchu.“ ES: Jak je u vás? LP: Jsem v Guardianu. TEMPORA bude dnes zveřejněna. LP: Jsou velmi nervózní – bojí se soudního příkazu. ES: NSA miluje ten program. LP: Proč? ES: Protože nemají povolené to dělat v USA. UK nás nechá hrabat se v tom celý den. LP: Začínají být rozklepaní ze zveřejnění jmen spolupracujících telekomunikací. ES: Vědí, které firmy to jsou? LP: Ano, myslím, že ví. Místo, kde jsou uložené podmořské odchytávací kabely Tempory GCHQ Bude, Velká Británie 21. června 2013 obvinila vláda USA Snowdena z třech zločinů, dvou proti zákonu o špionáži a požádala Hong Kong o jeho vydání. O dva dny později zorganizovali WikiLeaks jeho odjezd z Hong Kongu, aby získal politický azyl. Pokud můžete vidět na této mapě, letadlo, kterým Snowden pravděpodobně cestuje, dorazí podle Moskevského letového plánu, do cíle Ekvádorská ambasáda, Londýn Ruského hlavního města v nesledujících minutách… Jak jste mohli slyšet, jde o agenta CIA, který odhalil mnoho informací Julian Assange, zakladatel WikiLeaks a nyní je zadržen na letišti v Moskvě. Nám se podařilo dostat ho z Hong Kongu, ale když přistál na Moskevském letišti, americká vláda zrušila jeho pas. Takže oficiálně nevstoupil na ruské území, je v tranzitním prostoru letiště Sarah Harrison, redaktorka, WikiLeaks a provází ho jeden z našich lidí. Snažíme se sehnat soukromé letadlo, které by ho odvezlo z Moskvy do Ekvádoru a nebo možná do Venezuely a nebo snad na Island. Nevím, kde by byl v bezpečí. Brazílie, Brasília Brazilský senát, výslech týkající se špehování NSA Tento prostor je vám k dispozici tak dlouho, jak bude potřeba. Děkuji a dobrý den. První věc je americké ospravedlování všeho od teroristických útoků 11.9.2001 Všechno se děje ve jménu národní bezpečnosti na ochranu našeho obyvatelstva. Ve skutečnosti je to však naopak. Mnoho dokumentů nemá nic společného s terorismem a nebo národní bezpečností, ale se soupeřením mezi státy a průmyslnými, finančními a ekonomickými firmami. Druhá věc je XKeyscore. Když jsme začali zveřejňovat články, americká vláda se bránila tím, že nezasahují do obsahu komunikací, ale berou pouze metadata. To znamená jména lidí, kteří vedou rozhovor, kdo volá komu, délka hovoru. Pokud znám všechny lidi, se kterými komunikujete a všechny, se kterými komunikují oni, kde jste, když telefonujete délku hovoru a vaši polohu, umím zjistit mnoho věcí o vaší osobě, o vašich aktivitách a vašem životě. Je to obrovský zásah do soukromí. Ve skutečnosti ale nejde o žádnou ochranu. Americká vláda dokáže získat nejen metadata, ale i skutečný obsah vašich mailů a nebo toho, co říkáte do telefonu, slova, které vyhledáváte v Googlu, stránky, které navštěvujete, dokumenty, které posíláte svým kolegům. Tento systém dokáže vystopovat všechno, co lidé dělají na internetu. Takže pokud jste novinář zkoumající americkou vládu, pokud pracujete ve firmě s americkými konkurenty, a nebo pokud se zabýváte lidskými právy ve spojení s americkou vládou, a nebo jakékoli oblasti, dokážou lehce odposlouchávat vaši komunikaci. Pokud jste Američan žijící v USA, musí mít povolení od soudu, ale vždycky ho dostanou. Pokud však nejste Američan, nepotřebují nic. Žádné speciální povolení. Myslím si, že je těžké předpovídat následky zrušení soukromí, ale musíme pochopit, že to bude mít nesmírný dopad. Schopnost lidí udělat demonstraci a nebo zorganizovat se je velmi zredukovaná, když lidé nemají soukromí. Berlín Mohu prosím posbírat všechny telefony? Mám tam všechno. Dej je do ledničky. Mezinárodní skupina právníků pro bono zastupující Snowdena se setkali, aby prodiskutovala jeho právní status. Takže, jak víte, v červnu byl Snowden obviněn ze třech těžkých zločinů. Ben Wizner, Snowdenův právník Hlavně na základě zákona platného před první světové války, zákona o špionáži. Zákon o špionáži je mimořádně rozsáhlý trestní zákaz vztahující se na sdílení a nebo šíření informací označovaných jako „Informace o národní ochraně.“ Byl používaný pouze na pronásledování lidí, kteří byli obviněni z činů ve prospěch cizích sil, špehování, ale ne z vynášení informací. Myslím si, že jde o velmi neobvyklé právní zastupování ne jen pro vás, ale i pro mě. Zákon o špionáži nerozlišuje mezi úniky do médií a veřejným zájmem a předáváním tajemství zahraničním nepřátelům pro osobní zisk. Takže není možné hájit se tím, že informace, které byly odhalené primárně neměly byt odpírané a byly nesprávně zařazené mezi tajné. Nedá se hájit tím, že jejich šíření bylo ve veřejném zájmu, že vedly k reformám. Dokonce ani tehdy, pokud soud rozhodne, že programy, které byly odhalené, byly ilegální a nebo protiústavní. Ničím z toho není možné se bránit vůči zákonu o špionáži. Vláda nemusí obhajovat utajování, nemusí dokazovat možné škody vzniklé z vyzrazení. Tohle všechno je irelevantní. Takže, když řekneme, že soud nebude spravedlivý, nemluvíme o tom, co mají na mysli advokáti lidských práv o spravedlivých soudních praktikách, ale o tom, že právo, samotný statut, vylučuje jakýkoliv druh obhajoby, kterým by se Snowden mohl hájit a v podstatě ho budou srovnávat se špionem. A samozřejmě ty tři body obžaloby mohou rozšířit na sto a nebo dvě stě a nebo tři sta, mohou ho obžalovat samostatně za každý dokument, který byl zveřejněn novináři. A myslím, že my všichni si uvědomujeme, i když jsme tu jako právníci na setkání právníků, že rozhodnutí soudu bude stát pravděpodobně z 95% na politice a z 5% na právu. ES: Takže mám novinky, které nebudou šokující. LP: Dobře, jsem tady. ES: FBI dostalo povolení spolupracovat se CIA a několika nejmenovanými zahraničními partnery, včetně UK na odhalení mých plánů a lokacích lidí z celého světa, se kterými jsem v kontaktu. LP: Odkud to víš? ES: Můžu říct jen tolik, že jde o důvěryhodný zdroj. Byli pověření použít „všechny přiměřené prostředky“ včetně vládního nátlaku, „pokud je to vhodné,“ na přinucení médií odmítat zveřejňování. Pan Snowden byl obviněn ze závažných zločinů a měl by se vrátit do USA, kde má garantovaný spravedlivý proces a všechny práva, které mu jako americkému občanu náleží. Měl by čelit našemu ústavnímu systému spravedlnosti. Guardian 20. července, 2013 donutila britská vláda Guardian, aby zničili archiv GCHQ, který dali Ewenovi MacAskillovi v Hong Kongu. Po 40-tich dnech strávených v tranzitní zóně moskevského letiště Šeremetejovo, dostal Snowden politický azyl v Rusku na jeden rok. NSA špehovací základna v UK, stanice Menwith Hill Nemyslím si, že je pan Snowden patriot. Žádal jsem o federální přezkoumání našich sledovacích operací předtím, než pan Snowden vynesl tyto informace. Mojí volbou a myslím, že i volbou Američanů, by bylo zákonné, řádné prošetření těchto zákonů. Promyšlená, na faktech založená diskuse, která by nás dovedla na lepší místo. David Miranda, partner Glenna Greenwalda byl na 9 hodin zadržen na letišti Heathrow v Londýně na základě zákona proti terorismu, kam přiletěl po střetnutí se mnou v Berlíně. Bílý dům byl na to dopředu upozorněn. Bože můj, Davide. Ahoj zlato. Jsem OK. Jsi OK? Chci jen jít domů. OK, OK OK. Musíš jen jít… Jak se máš? Dobře, dobře. Jsem úplně v pořádku, vůbec jsem nespal, nemohl jsem spát. Já vím. „Brazílie žádá vysvětlení od britské vlády“ Brusel, Belgie V září 2013 začal Evropský parlament vyslýchání kvůli vyšetření sledování evropských občanů a firem ze strany NSA. Nedávné zprávy odhalily, že NSA má přístup k šifrovacím klíčům a platí technologickým firmám za vložení zadních dvířek do šifrovacích protokolů. Takže budeme probírat způsoby, jakými se můžeme bránit vůči vládám, které nás špehují. Takže pan Jacob Appelbaum, kryptovací a bezpečnostní vývojář a novinář. Ladar Levison, zakladatel šifrované emailové služby Lavabit používané Edwardem Snowdenem. Máte slovo. Děkuji. Lavabit je emailová služba, která snad jednoho dne bude známa kvůli sobě a ne kvůli tomu, že ji používá Snowden. Moje služba byla navržena tak, abych nemohl byt donucen narušit žádnou osobní svobodu. Jednoduše Lavabit byl navržen tak, aby vyňal poskytovatele služby z rovnice tím, že nebudou žádné záznamy na mém serveru a nebudu mít přístup k soukromým emailům na disku. Nesnižoval jsem možnost sledování, prostě jsem vyňal sebe z rovnice. Sledování by muselo být zaměřené na konkrétní cíl nebo odesilatele a nebo příjemce zpráv. No z FBI mě celkem nedávno kontaktovali a řekli, že když nemohu odevzdávat informace o tom jednom konkrétním uživateli, budu donucen odevzdat SSL klíče a nechat FBI shromáždit veškerou komunikaci na mé síti bez jakékoli transparentnosti. A s tím, jsem samozřejmě nebyl spokojený, mírně řečeno. Znepokojující byl fakt, že jsem nemohl nikomu říct, že se tohle děje. Tak jsem se rozhodl, že pokud nevyhraju boj za odtajnění mého případu, pokud nebudu mít možnost říct lidem, co se děje, tak mojí jedinou etickou volbou bude vypnout službu. Přemýšlejte o tom. Věřím v moc zákonů, věřím, že potřebujeme vyšetřování. No existuje důvod, proč by to vyšetřování mělo být složité. Mělo by být složité narušit něčí soukromí. Kvůli tomu, jak je to rušivé, kvůli tomu, jak rozvratné to je. Pokud není, pokud nemáme právo na soukromí, pokud můžeme vést svobodnou a otevřenou diskuzi? Na co je dobrá svoboda projevu, když není ochráněná ve smyslu, že nemůžete mít soukromou debatu s někým jiným o něčem, s čím nesouhlasíte. Přemýšlejte o strašném efektu, který to má. Přemýšlejte o strašném efektu, který to má. na státy, které nemají právo na soukromí. V diskusi jsem si všiml zajímavé věci, že to, co si lidé zvykli nazývat svobodou my dnes nazýváme soukromím. A jedním dechem dodáme, že soukromí neexistuje. To je něco, co mě na mé generaci opravdu znepokojuje, zvlášť, když mluvíme o tom, že nás nic nepřekvapí. Myslím, že bychom měli vzít do úvahy to, že když zkrátíme soukromí, ztratíme i vliv, ztratíme svobodu, protože už nebudeme mít pocit, že můžeme vyjádřit to, co si myslíme. Existuje mýtus o pasivním sledovacím stroji, ale co jiné je ve skutečnosti sledování, než kontrola? Představa, že NSA je pasivní, je nesmyslná. To co vidíme je, že aktivně útočí na evropských, amerických občanů a vlastně na každého, na koho vědí, pokud tím získají výhodu. Der Spiegel, Berlín A pak je tam klíčový paragraf, který říká, že to bylo SCS, kdo odposlouchal telefon kancléřky Merkelové. Takže máme číslo. LP: Pracujeme na článku o Merkelové. Ještě čekáme na vyjádření německé vlády. ES: Zkoušela jsi volat na to číslo? LP: Ještě ne – nechci vyložit trumfy. LP: Mám otázku – je možné, že je Merkelová zmiňovaná pod svým skutečným jménem a ne pod krycím jménem? ES: Ano… Krycí jména se používají obvykle pro agenty, ne pro nepřátele.

Sledovací základna NSA v Německu – „Dagger komplex“ Německý parlament, Berlín

V březnu 2014 začalo Německo vyšetřovat špehování NSA. Wiliam Binney byl požádán, aby vypovídal jako odborný svědek. Co řeknete občanům Německa? Musím udělat svědeckou výpověď. Co řeknete? Všechno, co vím. Pravdivě. O čem budete mluvit? Budu odpovídat na otázky, které mi položí. Ano, myslím, že je to tam. Aha, to je v pořádku. Děkuji. Dobrý den pane Binney. Jak se máte? Dobře. Jak se máte? – Rád vás znovu vidím. – Ano, já vás také. Jsem rád, že tu mohu být. Cítím, že je důležité vypovídat o tom, co se ve skutečnosti děje v zákulisí zpravodajských služeb po celém světě. Ne jen v NSA. Všechny ty programy, které odhalil Edward Snowden jsou v podstatě způsoby získávání informací. Každá diktatura v historii to vždycky dělala. Jednou z prvních věcí, které potřebují udělat, je pokusit se získat vědomosti o svých občanech. A to je přesně to, co tyto programy dělají. Vnímám to jako největší hrozbu pro demokracii na celém světě. Binneyho výpověď je přerušená, když vyjde zpráva, že CIA má dvojitého agenta špehujícího na německém vyšetřovaní NSA. Glenne, toto by mělo zůstat na bezpečném počítači. Přišly nám nové uniklé informace. Potřebujeme krycí jména, abychom na tom mohli dělat. Měli bychom být velmi opatrní, není to podvrh. Lauro Co si myslíte, že dělají s reportéry, kteří dělají přímo se Snowdenovými dokumenty? Jak myslíte, že budou přistupovat k lidem, jako jsme my? Jste… jste na stabilním seznamu. Což znamená, že každé elektronické zařízení, které používáte, do kterého se umí dostat, nahrávají a zachytávají všechny data. Jeremy Scahill, investigatívní novinář A co s těmi daty dělají? Snaží se pouze zjistit, co děláme? To je část. Ale myslím si, že primární částí pro ně je nalezení zdroje informací, které dostáváte. Takže, pokud bych měl důvěryhodný zdroj, který mi poskytuje vynesené informace a který pracuje pro vládu USA a má obavy z toho, co vnímá jako porušování ústavy, a je v kontaktu se mnou, oni… Ano… Pokračujte. Ano. Najdou ho a začnou sledovat všechno, co dělá. A pokud začne vynášet informace, jsem jsi jistý, že ho seberou. Musíte to udělat tak, jak to tehdy udělali s Watergate v době Nixona. Potkali se v podzemní garáži… fyzicky.

Moskva, Rusko

V červnu 2014 se Snowdenova dlouholetá partnerka Lindsey Mills přestěhovala do Moskvy, aby mohla být s ním. Oddělme naše metadata ještě naposledy. Takže nemáme čistou nahrávku tvého skutečného jména v našem posledním komunikačním řetězci. Email z dubna 2013 To samozřejmě neznamená, že se ke své účasti nemůžeš přihlásit, ale tak, jako se to děje v knihách, asi to bude zneužito a když to vezmu do úvahy věřím, že bude lépe, když tohle konkrétní odhalení proběhne za tvých podmínek. Děkuji ti za vše, co jsi udělal. Ještě jednou se omlouvám za zpoždění, ale vstoupili jsme na území, které není zmapované. Pokud všechno skončí dobře, možná fakt, že se nám to podařilo, povzbudí další lidi, aby vystoupili. Citizen. (Občan) Takže tě chci informovat o novém, novém zdroji, který jsme… OK. To… hm, toto je to… toto je… tohle je osoba, která na tom… – Jasně, jasně. – … dělá nejvíc. A nyní… se v podstatě děje… A… Tohle je opravdu… To je fakt nebezpečné. Na straně zdroje. Vědí, jak se o sebe postarat? Nuž, ví… … myslí si, že, hmm… Celé se to vyřešilo… přes tohle. OK. A komunikuji takhle… OK. A… Chtěl jsem říct, že zásadní otázkou je, zda se umí o sebe postarat? Víš, s… Ano, jsou velmi opatrní… i když to dělají přes to. – OK – Ano. A… Tohle je ono. Wow, to je fakt něco. Věděl jsi to? Jedna klíčová věc: Všechny útoky dronů jsou organizované přes leteckou základnu Ramstein v Německu – německá vláda to vždycky popřela. Bude to velmi kontroverzní. Ve skutečnosti to není plán. Jasně, jasně, jasně. Máš na mysli kontrolu. Je to proces, kdo posílá… Ano. Je tam… Je tam schéma. Je to v ní celé rozvrhnuté pro každého a je to… Ano. Je to fakt odvážné, ale strašně riskantní. – Ale víš, že… pokud.. – Je toho víc… …kdyby věděli, co dělají. Je tam toto schéma, vypadá takto… Je to schéma rozhodnutí. Je to schéma… má takový tvar. Tady je napsané „POTUS“ (Prezident USA) Je to graf zobrazující možnosti každého z nich. A je to velmi politické… To je… Tato část je ohromující. To je… To je absurdní, do píči. Je… Je to tak šokující. To je populace celého jednoho státu. Já vím… já vím. 1,2 milionu lidí je na různých úrovních jejich seznamu sledovaných. To je to, na čem pracujeme. Ta osoba je neskutečně odvážná, ale… Ale je i velmi dobře informovaná. Jasně, já… doufám… Ne, myslím, odvaha tohle je šokující, ale myslím, že to bylo pochopitelné… No další věc je… …motivované tím, co jsi udělal ty… Tohle bude… tohle bude… Tohle by mohlo zvýšit profil celé této politické situace s vynášením informací na úplně novou úroveň, protože… Přesně… Bude to… Ano, opravdu si myslím, že je to vynikající věc. A myslím, že lidé uvidí to, co se skrývalo.. znova a znova… úplně jinou častí vlády. POTUS (Prezident USA)