Himalayan Meltdown

Oceněný dokument, který vydal UNDP pro společnost Discovery.

Tající horské ledovce ohrožují miliardy lidí v Asii. 
Více než 50 000 ledovců v himalájské horské oblasti se rychle zmenšuje a ohrožuje miliardy životů a živobytí po celé Asii.

„Často nemohu spát, bojím se o mou komunitu, protože ledovcová povodeň by zničila celé údolí řeky,“ řekl Sonam Ishi Sherpa,  majitel hotelu v Nepálu, který žil celý svůj život na úpatí Himálaje.

Dokument zkoumá, jak společenství v Bangladéši, Bhútánu, Číně, Indii a Nepálu usiluje o přizpůsobení se svému zmenšujícímu se horskému prostředí, které z více než 40ti procenty plochy pokrývá led a je důležitým  zdrojem pro zavlažování, pitnou vodu a energii pro přibližně 1,3 miliardy lidí.

Dokumentuje jezero Imja, ve východním Nepálu, které neexistovalo před rokem 1960, ale nyní je naplněno ledovou vodou. Imja je jedním z tisíců nedávno vytvořených vysokohorských ledovcových jezer v Himálajích, které ohrožují okolí záplavami vyvolanými lavinami a zemětřesením.

V Nepálu změna klimatu nejen roztává Himálaj, ale také povede k suchu, jak dokládá dokument. Mnoho komunit vidělo, že sezónní monzunové deště zmizely. Jedním z řešení, které pomáhá vesničanům přizpůsobit se, je použití levných řešení na zachytávání vody s pomocí vlhkých sítí, které přeměňují mlhu na pitnou vodu.

„Rozvojové země jsou zranitelnější vůči dopadům změny klimatu, ale méně si mohou dovolit přizpůsobit se,“ uvedla Helen Clark, šéfka Rozvojového programu OSN, při projekci filmu v Asii. „Pro ně je nyní budoucnost – musí se přizpůsobit měnícím se klimatickým podmínkám a připravit se na nejisté zítřky.“

V Království Bhútánu se vláda spojila s agenturami OSN – včetně UNDP – pro odvrácení rizik glaciálních záplav z jezera Thorthormi v severo-centrální části země.  Využívá vodu z himalájských vod pomocí vodních elektráren, které poskytují milionům lidí v oblasti potřebnou energii.

Partnerství – také včetně Globálního fondu pro životní prostředí, Světového fondu pro ochranu přírody a vlády Rakouska – zaměstnává 350 zaměstnanců a vyškolených pracovníků, aby vyčistili sutiny z kanálu, který vypouští Thortormiho. Dalších 220 vesničanů přepravuje 60 tun materiálu mezi oblastmi, které nemají snadný přístup.

Kromě toho Bhútán také instaluje systémy včasného varování podél řek, aby zajistil, že jeho obyvatelé a infrastruktury budou připraveny na ledovcovou povodeň.

„Náš projekt nejen pomáhá vesničanům nakupovat jídlo a poskytovat vzdělání pro své rodiny; ale také získává čas, „řekl Karma Toeb, glaciolog z oddělení geologie a dolů v Bhútánu.

„Doufáme, že tento film pomůže stimulovat silnější mezinárodní reakci na výzvy klimatických změn,“ řekl Clark. „Výzkum kvality, přenos technologií a zvýšené financování klimatu mohou všem rozvojovým zemím v Asii i jinde pomoci přizpůsobit se změně, která právě probíhá.“

Dokument byl společně produkován UNDP a Arrowhead Films.