A Virus Called Fear

Jen velmi málo lidí chápe, co znamená programování strachu a proč strach narušuje naše vnímání. Strach je program určený pro naše přežití. Strach také vytváří iracionální přesvědčení. Způsobují jej také větší systémy na výrobu strachu jako např. politika, náboženství a média. „Virus Called Fear“ je krátký film o předurčení strachu a co vše může vést k iracionálnímu strachu. Dokument má portugalské titulky, které lze automaticky přeložit do češtiny.

Racionální strach může být cennou mozkovou reakcí. Může nás chránit před škodami a pozitivně ovlivňovat některé z našich nejdůležitějších rozhodnutí. Může se však použít i jako zbraň a uklidnit naši schopnost interpretovat svět kolem nás z jasné perspektivy. Tím, že rozumíme strachu, můžeme se však zmocnit k tomu, abychom ji využili ve svůj prospěch a abychom se vyhnuli jeho potenciálním destruktivnímu kouzlu.

Během příliš krátké dvacetiminutové doby trvání se dokument A Virus Calling Fear snaží dosáhnout tohoto chápání se smíšenými výsledky.

Je to obrovská záležitost, jak se dostat do tak krátkého okna, ale film těží ze série osvícených poznatků, které představili několik významných psychologů, stejně jako uznávaný evoluční biolog Richard Dawkins. Tyto subjekty rozhovoru se zabývají základními otázkami, které stojí za existencí strachu a našich reakcí na ně.

Narodili jsme se strachem? Nebo je to mechanismus, který vyvíjíme na základě našich zkušeností? Není pochyb o tom, že zdravé množství strachu má zásadní význam pro posílení našich instinktů přežití, ale může také vést k neopodstatněné paranoii, iracionálním pověrám a destruktivnímu myšlení proti nám.

Film prochází ranými a vlivnými studiemi chování dr. ​​Johna Watsona a Dr. B.F. Skinnera. Jejich názory na povahu strachu nadále dnes rezonují a definovali naše chápání všeho od technik chovu dětí až po rovnováhu mezi riziky a odměnami. Jsme také dali letmé příklady v celé historii, kde obavy mnoha lidí byly manipulovány, aby prosazovaly zájmy několika málo. Mezi ně patří šikmá a senzační baráž 24hodinových médií, klamavý náboženský pocit, pohroma šikany v školním dvoru a strašně efektivní síly vůdců jako jsou Adolf Hitler, Charles Manson a Jim Jones.

Jak pracujeme na překonání našich obav a na znovupřijetí chování, které se spikly, abychom omezili náš potenciál? Jedná se o vyšetřovací pramene, které z filmu nejčastěji chybějí. Virus called Fear je ve své prezentaci vyleštěný a přesný, ale postrádá šířku, která je zjevně vyžadována jeho fascinujícími a komplikovanými tématy.

Režie: Ben Fama Jr.